Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Barvy plážových vlajek mají pevně daný význam. Turisté ho většinou neznají a riziko velmi podceňují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Každé léto vyrazí miliony lidí na dovolenou do destinací po celém světě. Pláže se plní a lidé si chtějí užívat slunce, písek a moře. Ale ne vždy jsou podmínky na koupání v moři ideální. Víte, jaký význam mají vlajky u moře a na co si dávat pozor?

Článek

Moře je sice krásné, ale zároveň skrývá mnohá nebezpečí. Návštěvníci pláží se mohou setkat s nebezpečnými vlnami, silnými proudy, a dokonce i s nebezpečnými mořskými tvory. Právě proto jsou plážové vlajky nezbytným nástrojem pro zajištění bezpečnosti rekreantů a prevenci nehod. A po celém světě mají jednotný význam, takže je důležité znát, co každá barva symbolizuje. Mnoho lidí však jejich význam nezná nebo ho dokonce podceňuje. Víte, co máte dělat, když uvidíte červenou vlajku? Nebo naopak, jak se zachovat, pokud bude vlát vlajka se šachovnicovým vzorem?

Červená vlajka - nejvyšší stupeň varování

Červená vlajka na pláži signalizuje nejvyšší stupeň nebezpečí a jasně nám říká, že koupání je spojeno s vysokým nebezpečím. Tato vlajka se obvykle vyvěšuje při výskytu nebezpečných jevů, které mohou ohrozit bezpečnost turistů nebo plavců. Vstup do moře se při červené vlajce nedoporučuje, na některých místech je i pod hrozbou pokuty zakázán. A kdy se červená vlajka objevuje? Pokud na pláži hrozí silné podvodní proudy nebo se objevují velmi nebezpečené a vysoké vlny. Červená vlajka však symbolizuje i nebezpečné počasí. Červená vlajka může být také vyvěšena v případě blížící se bouřky.

Žlutá a červenožlutá vlajka - střední opatrnost

Žluté a červenožluté vlajky na plážích nám jasně říkají, že nám hrozí střední stupeň nebezpečí. V takových podmínkách je koupání dovoleno pouze na vlastní riziko a návštěvníci by měli být obezřetní. Žlutá vlajka může signalizovat silné poryvy větru. Červenožlutá vlajka má však zcela odlišný význam a vyznačuje pro turisty bezpečnější oblasti na pláži. Tato vlajka ohraničuje místo, na které dohlíží plavčík. Nikdy ale nespoléhejte na to, že i když je na místě přítomen plavčík, nehrozí vám žádné riziko.

Foto: Freepik.com

Zelená vlajka symbolizuje klidný stav moře.

Zelená vlajka - bezpečné podmínky

Zelená vlajka na pláži nám říká, že jsou na daném místě bezpečné podmínky pro koupání. Tato vlajka informuje návštěvníky o tom, že mohou v klidu vstoupit do moře. Zelená vlajka je obzvláště důležitá pro rodiny s dětmi, které hledají bezpečné místo pro koupání. Například v Itálii naleznete speciální označení pláže, které se nazývá Bandiera Verde. Tak se zde označují pláže, které jsou zvláště vhodné pro děti.

Černá vlajka - zákaz vstupu na pláž

Černá vlajka na pláži nám jasně říká, že nám hrozí nejvyšší stupeň nebezpečí a znamená, že pláž je uzavřena. Tato vlajka se vyvěšuje v případech, kdy jsou podmínky na pláži nebo v moři extrémně nebezpečné a ohrožují životy návštěvníků. Kdy se černá vlajka používá? Pokud se na břehu objeví žralok, hrozí prudký vítr, existují nebezpečené vlny nebo se blíží nebezpečné počasí. Při vyvěšení černé vlajky platí přísný zákaz vstupu do vody. Tento zákaz je nekompromisní a pokud ho porušíte, můžete dostat vysokou pokutu nebo být trestně stíhání. Zajímavostí je, že existuje také černá vlajka s barevným kruhem. Ta však nesouvisí s uzavřením pláže, ale upozorňuje na vysokou úroveň UV záření.

Fialová vlajka - biologické hrozby

Fialová vlajka na pláži upozorňuje návštěvníky na výskyt živočichů, kteří mohou ohrozit zdraví člověka. Nejčastěji se jedná o medúzy či jiné žahavé organismy. Kromě žahavých organismů mohou být v mořské vodě přítomny i jiné potenciálně nebezpečné druhy. Fialová vlajka může také signalizovat znečištění vody.

Foto: Freepik

Červenožlutá vlajka ohraničuje místo, na které dohlíží plavčík. Nikdy ale nespoléhejte na to, že i když je na místě přítomen plavčík, nehrozí vám žádné riziko.

Speciální vlajky mají vlastní význam

Kromě běžných vlajek existují i speciální vlajky, které mají na plážích svůj jasně daný význam. Tyto vlajky poskytují důležité informace o podmínkách na pláži a v moři, které mohou ovlivnit bezpečnost návštěvníků. Dobré je minimálně vědět, že existují, a zaměřit se na ně. Červenobílá vlajka s kostkami, která je velmi často označovaná jako šachovnice, signalizuje extrémní nebezpečí. Pokud uvidíte tuto vlajku, měli byste okamžitě opustit vodu a pokud možno i pláž. Tato vlajka se používá v mimořádných situacích, jako jsou ropné havárie nebo hrozba tsunami. Další speciální vlajkou se šachovnicovým vzorem je bíločerná kostkovaná vlajka. Ta označuje místo vyhrazené pro vodní stroje, jako jsou lodě, skútry nebo čluny. V těchto oblastech je plavání povoleno pouze na vlastní nebezpečí

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz