Hlavní obsah
Lidé a společnost

Irena Sendlerová: Hrdinka z varšavského ghetta schovávala novorozence do popelnice, aby je ochránila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PetrušeAutor: Mariusz Kubik, zoom by User:ABX – own work, User:Kmarius, CC BY 3.0,Wikimedia Commons

Za druhé světové války se na světě děly věci, které si dnes jen stěží umíme představit. Bolest, utrpení a strach, který lidé prožívali, si nikdo z nás neumí představit. I přesto někteří riskovali svůj život, aby pomáhali ostatním.

Článek

Irena Stanisława Sandlerová se narodila 15. února 1910 do lékařské rodiny. Když dospěla, nastoupila na univerzitu ke studiu učitelství. Odtud byla po několika měsících vyloučena, protože se podílela na veřejných protestech proti zavedení levicového ghetta. Své studium ukončila krátce před druhou světovou válkou, ale protože neměla žádné zkušenosti ani praxi, nemohla získat žádné pracovní místo. Nechala se tedy zaměstnat na odboru varšavského magistrátu, kde později nastoupila na místo sociální pracovnice, která docházela do sociálně slabých rodin, které ji doporučoval její otec. To ještě Irena Sendlerová netušila, že začne odbojářská činnost, do které se s chutí zapojila. Ve městě postupně sílila nenávist proti občanům neárijského původu a Židé ve školách a na úřadech museli sedět v oddělených lavicích. Tato diskriminace jí vadila a rozhodla se proti tomu bojovat.

Začala válka a ona se zapojila do aktivního odboje

V roce 1939 dali nacisté rozkaz, aby Židé nosili žluté hvězdy. Irena věděla, že je třeba jednat a zapojila se do odboje, který měl za úkol pomáhat slabým a bezbranným lidem. V roce 1940 se ocitla za zdí varšavského ghetta, kde viděla útlak a násilí. V roce 1942 vydali nacisté rozhodnutí, že Židé budou převezeni do koncentračních táborů. Irena neváhala a zapojila se do tajné organizace, která si říkala Rada pro pomoc Židům, která si říkala Żegota. Irena nastoupila do dětské sekce. Rodiče přesvědčovala, aby jí dali své děti, že je odvede do bezpečí.

Foto: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, CC BY 4.0, Wikimedia Commons

Žena, která dokázala zachránit tisíce dětí.

Zoufalé matky Ireně svěřovaly své děti a doufaly, že jim zajistí lepší budoucnost. Děti učila si zvykat na nová jména a učila je polsky. Přes zdi varšavského ghetta je dostávala všemi možnými způsoby. Větší děti odvážela v rakvích a pytlích na mrtvoly, malé děti a novorozence dala do popelnice, kde je zahrabala odpadky. Nejmenší děti dala do krabice a hodila do kanálu, kde na druhém konci je vyzvedávali ostatní členové. Díky její odvaze dokázala zachránit přes tisíc dětí.

Irena se smrti nebála a zachraňovala narozené děti

Když došlo ke vzpouře v ghettu, dokázala se ukrýt. V roce 1943 však nacisté zatkli i Irenu a nutili ji, aby prozradila všechny detaily odboje. Nic neřekla a neprozradila ani nové identity dětí. Nacisté ji za to odsoudili a rozhodli o jejím zastřelení. Żegota ale po celou dobu usilovala o to, aby se dostala na svobodu. To se jim nakonec podařilo a podplacením jednoho nacisty jí zajistili svobodu. Její jméno však bylo zapsáno na seznam usmrcených. Když se dostala na svobodu, urychleně vložila seznamy zachráněných dětí do sklenic a ty následně zakopala u sebe na zahradě. Irena Sandlerová zemřela 12. května 2008 ve věku 98 vet v Polsku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz