Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krásná Eva Jakoubková bojovala s nevyzpytatelným osudem. Život jí zničil otec, manžel a alkohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons- public domain - creative commons

ilustrační foto

Eva Jakoubková je dodnes vnímána jako herečka s nevyužitým potenciálem, kterou filmový průmysl nedokázal plně využít. Přesto se jí podařilo ztvárnit řadu rolí, které si získaly srdce diváků. Její život však skončil příliš brzy a tragicky.

Článek

Krásná a úspěšná herečka Eva Jakoubková se narodila 8. února 1952 v Ostravě. Celý život měla před sebou a jako malá moc dobře věděla, čeho by chtěla docílit. Ráda se předváděla, tancovala, pozpěvovala. Maminka věděla, že její dcera v sobě ukrývá velký talent. Studium absolvovala na Janáčkově konzervatoři a následně na DAMU v Praze. Po ukončení studií začala svou kariéru v Divadle Vítězného února v Hradci Králové, a později se stala stálou členkou souboru Činoherního klubu v Praze.

Zpočátku hrála mladičké a naivní dívky, ale postupně se režii zalíbila natolik, že dostávala i velké a charakterní role. Eva Jakoubková se vždy vyznačovala svou přirozenou krásou, obličej jí zdobily nádherné velké oči a vyzařovala svou výraznou inteligencí. Poprvé se před kameru postavila jako dvacetiletá neznalá dívka ve hře Don Juan z roku 1952. Divadlo se jí postupně přestalo zamlouvat, a proto v roce 1992 na vlastní žádost odešla.

Trauma z otce a strach z režiséra

Ačkoliv Eva Jakoubková vyrůstala po boku milující rodiny, nikdy nebyla kompletní. Vychovávala ji totiž jen maminka, protože jejího tatínka za trest zavřeli na vojnu. Údajně proto, že byl politicky nespolehlivý a komunistický režim mu nedůvěřoval. Svou dceru poprvé viděl po svém propuštění, o několik let později. Herečka na toto setkání nikdy nevzpomínala. Svého otce se bála a nepoznávala ho. Byl to pro ni naprosto cizí člověk, ke kterému si nikdy nenašla žádnou blízkou cestu.

Jednou dokonce prohlásila, že jí táta zničil život tím, že ho neměla doma jako malá, když ho potřebovala. Začalo se také spekulovat o tom, že právě otec herečce způsobil trauma, ze kterého se nemohla nikdy vzpamatovat. Těžké dětství herečku poznamenalo natolik, že se rozhodla v patnácti letech odejít z domova. To bylo v dobách, kdy nastoupila do brněnského divadla. V té době nad ní držel ochranou ruku herec Stanislav Zindulka. Herečka se v divadle zamilovala do režiséra Evžena Sokolovského, který na ni byl podle slov ostatních hrubý. Velmi často se hádali a když se s ním rozešla, začala jí vyhrožovat vraždou.

Nešťastná manželství

Poprvé se svých 32 letech provdala za zpěváka Petra Nováka. Jejich vztah zpočátku vypadal idylicky, ale postupně se mezi partnery začaly objevovat velké názorové neshody. Během těch dvou let se stihli několikrát rozejít a pak dát zase dohromady. Nemohli žít společně, ale ani bez sebe. Jediné, co jejich lásku spojovalo, byla společná touha po alkoholu. Jejich lásku navždy rozdělila zpěvákova předčasná smrt.

To Eva Jakoubková velmi špatně snášela a bez svého partnera nemohla fungovat. Proto začala ještě více holdovat alkoholu, propadala depresím až si nakonec vsugerovala, že trpí rakovinou. Ačkoliv lékaři provedli všemožné testy a herečku ujišťovali, že je naprosto zdravá, ona jim nevěřila. Dalších osm let se pravidelně utápěla v alkoholu, až jí jednoho dne, přesněji 16. června 2005 nalezli mrtvou v jejím pražském bytě. Zemřela v pouhých 53 letech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz