Hlavní obsah
Lidé a společnost

Luboš v 5 letech beze stopy zmizel z pískoviště. Rodina po něm dodnes pátrá, dnes by mu bylo 30 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

ilustrační foto

Zmizení pětiletého Luboše Bednára ze Slovenska patří k těm největším záhadám v dějinách československé kriminalistiky. Dodnes po něm jeho rodina pátrá, a dokonce zveřejnila i portrét, jak by mohl jejich syn vypadat.

Článek

V neděli 27. srpna 1988 poslala matka svého syna Luboše a o rok staršího Stanislava, aby si hráli na hřišti pod okny. Vyrazil tak se svými bratry na pískoviště, které se nacházelo jen několik metrů od domu v jeho rodném Púchově na Slovensku. Stanislav měl navíc na starosti i tříměsíčního bratra Bronislava, kterého vozil v kočárku. V poledne, kdy měli chlapci přijít na oběd, se však vrátil jen Stanislav s miminkem.

Luboš s ním nebyl a ani netušil, kam se ztratil. Matka se ho okamžitě vydala hledat, ale jediné, co se od místních sousedů dozvěděla, byl fakt, že si malý Luboš vyrazil hrát za panelák, kde bylo další dětské hřiště, na kterém byly i skluzavky a různé prolézačky. Když se tam vydala i ona, nikdo na hřišti nebyl a její syn jako by se do země propadl. To byla také ta poslední informace, kterou se o svém synovi dozvěděla.

Foto: Koláž Foto: Policie ČR - se svolením k publikaci

Luboš v pěti letech a Luboš, jak by mohl vypadat dnes.

Fotka Luboše je v databázi nezvěstných dětí dodnes

Okamžitě se rozjela obrovská pátrací akce, do níž se zapojili kromě příslušníků VB také vojáci a dobrovolníci ze širokého okolí. Zpřísnily se kontroly na hranicích, lidé prohledávali místní obchody, dětská hřiště, lesy a křoví. V Púchově snad nebyl čtvereční metr, který by zůstal neprohledaný. Otevíraly se dokonce i staré hrobky na místním hřbitově, to aby náhodou malý Luboš nedostal nápad, že by se sem mohl schovat. Chlapec jako by se vypařil.

V květnu 2003 se prověřovala možnost, že byl Luboš odvezen do Jihoafrické republiky, ale tato možnost nakonec nepotvrdila. Osud Luboše Bendára, kterému by dnes bylo 36 let, zůstává pro kriminalisty dodnes velkou záhadou. I když se vyšetřovatelé přiklánějí k možnosti, že se nejspíše stal obětí zločinu, jeho rodina stále doufá, že žije a daří se mu dobře. Proto také zveřejnili jeho fotografii a doufají, že by se jejich syn mohl někde objevit.

„Na jeho šibalský pohled nikdy nezapomenu. Hrával si zde na hřišti, pobíhal nahoru dolů. Jednou jste ho viděli tady, jindy zase na sousedním hřišti. Byl ale velmi milý. Je mi nesmírně líto toho, že se nenašel. Hledali ho nonstop, přes den i v noci, stále zde byli policisté,“ uvedl soused, který rovněž věří, že Luboš stále žije.

Zdroje: autorský text, návštěva Slovenska, archiv policie SR, výpověď rodiny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz