Hlavní obsah
Cestování

Na dovolené hrozí riziko otravy jídlem i vodou. Pozor i na některé léky a kostky ledu v nápojích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: doc. MUDr. Ilja Tachecí, Ph.D./ se svolením

Začaly letní prázdniny a mnoho z nás vyrazí na svou pravidelnou dovolenou k moři. Pro některé zážitek k nezaplacení, pro druhé však noční můra. Na dovolené hrozí riziko otravy jídlem i vodou. Co nesmí chybět v lékárničce, prozradil odborník.

Článek

MUDr. Ilja Tachecí Ph.D působí od roku 2021 jako přednosta 2. interní gastroenterologické kliniky FN a LF UK v Hradci Králové. V oblasti gastroenterologie má 22 let zkušeností, během kterých se specializuje na gastrointestinální endoskopii, endoskopické resekce časných nádorů trávicího traktu a provádění dalších miniinvazivních endoskopických operací. Věnuje se také mezinárodní spolupráci, zejména zavádění moderních výukových metod v medicíně a implementaci inovativních technologií do praxe, jako je umělá inteligence a virtuální realita. Ve svém rozhovoru nám nyní prozradil, na co by se lidé měli zaměřit během své letní dovolené a co nám hrozí, pokud nebudeme dodržovat základní hygienické podmínky.

Pane doktore. Mnoho lidí vyrazí na dovolenou do zahraničí. Na co by se měli připravit?

Z počátku je třeba upozornit na to, že je třeba si dopředu zjistit, jak to v dané zemi funguje. To znamená, jak to je s pitnou vodou, jak probíhá příprava jídla, kde je nejbližší nemocnice a také si podle toho zařídit to nejlepší cestovní pojištění. Pokud se navíc chystáte do destinací jako je Egypt, Řecko nebo jiné oblíbené turistické cíle, dbal bych také na to, jak je to třeba s kohoutkovou vodou.

Někteří se bojí možného průjmu. Co s tím a jak tomu předejít?

Průjmy, zvracení a zažívací potíže nejčastěji způsobují bakterie, které produkují toxiny. Příčinou však mohou být také viry nebo paraziti. Proto je důležité na dovolené dodržovat zásady základní hygieny. Základem je důkladné umývání rukou mýdlem a teplou vodou, a to nejen po použití toalety, ale i před samotným jídlem. Není vždy nutné používat dezinfekci, a pokud ano, tak jsou vhodné dezinfekční prostředky na bázi alkoholu, které opravdu zničí veškeré bakterie.

Jak je to s konzumací jídla v cizích destinacích? Čeho se bát a máme být opatrní i na hotelu?

Právě voda z neznámých zdrojů může být příčinou toho, že se škodlivé mikroorganismy dostanou do vašeho zažívacího traktu. Proto je lepší dávat přednost balené nebo převařené vodě a vyhnout se i obyčejnému ledu ve studených nápojích. I samotné balené vody mohou být zdrojem střevních infekcí, přičemž rizikové je i jídlo z pouličních stánků. Žaludeční problémy však může způsobit i konzumace syrových nebo nedostatečně tepelně upravených potravin. Je dobré zvážit, zda ochutnat skutečně všechny exotické pokrmy, které se na cestách nabízejí nebo raději zůstat u ověřené klasiky. Ve vedru je lepší jíst spíše lehce stravitelnou a dobře tepelně upravenou stravu. Dále je třeba se zaměřit na to, zda se v cílové destinaci nevyskytují choroby, proti kterým se lze očkovat. To se dá dnes snadno zjistit i na internetu.

Ale co dělat, když už to na nás přijde a my chytneme průjem?

Různé druhy zažívacích obtíží postihují 40–60 % cestovatelů, zejména při návštěvě ekonomicky méně rozvinutých zemí. Nejčastější je tzv. cestovatelský průjem. Dobrou zprávou je, že většina těchto problémů spontánně odezní. Je však nutné zmírnit silnější příznaky, jako jsou intenzivní průjmy, zvracení, bolesti břicha a horečka, kvůli možné dehydrataci. Důležité je vědět, kdy je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Je to vhodné zejména při obtížích trvajících déle než týden, při horečce nad 38,5 °C nebo při známkách dehydratace, jako je zmatenost, ospalost, těžká únava, svalové křeče či snížené množství moči. Pokud se objeví krvavé průjmy, zesílí bolest břicha a člověk není schopen jíst ani pít, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc.

Co si přibalit do cestovní lékárničky? Na co by lidé neměli zapomínat?

V cestovní lékárničce by měly být základní prostředky na řešení průjmů a dalších zažívacích obtíží. Mezi takové léky patří například Smecta. Dále je vhodné přibalit i Imodium, které snižuje pohyblivost střev. Střevní dezinfekce, jako je Endiaron nebo černé uhlí, není vhodné používat jako první pomoc, protože tento lék není účinný proti virovým ani některým bakteriálním průjmům. Při cestovatelských průjmech je hlavní dostatečná hydratace pomocí vody nebo rehydratačního roztoku z lékárny. Tento roztok si může každý připravit doma smícháním 8 čajových lžiček cukru, 1 lžičky kuchyňské soli a šťávy ze 2 pomerančů v litru převařené vody. Doporučuje se pít 250–500 ml tohoto roztoku za hodinu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz