Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nebezpečné housenky bourovčíka se šíří Evropou. Mohou ohrozit naše mazlíčky a zdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Dumi – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6895148

V posledních letech se po Evropě šíří nebezpečný hmyz, který může ohrozit zdraví vašich čtyřnohých parťáků. Řeč je o housenkách bourovčíka borového. Tyto na první pohled nevinně vypadající brouci se v poslední době objevují po celé Evropě.

Článek

Pozor na nebezpečné housenky! V posledních letech se po Evropě, včetně oblíbených dovolenkových míst, šíří zákeřný hmyz. Jde o bourovčíka borového, kterému se lidově říká procesní mol. Tenhle brouk není jen tak ledajaký - představuje vážné zdravotní riziko pro lidi i jejich čtyřnohé miláčky. Své zvláštní jméno dostal kvůli tomu, jak se pohybuje. Housenky totiž pochodují v dlouhých řadách jedna za druhou, což někomu může připomínat vojenský průvod. Ale pozor, nejnebezpečnější jsou jejich jemné chloupky. Obsahují totiž jedovatou látku thaumetopoein, která může způsobit vážné zdravotní problémy.

Tyhle malé potvůrky dokážou pořádně potrápit! Když se s nimi setká váš psí mazlíček, může to skončit pěkným průšvihem. Představte si, že se psovi najednou otečou dýchací cesty a jazyk. Pokud páníček nezareaguje rychle, může to pro pejska dopadnout i fatálně. A my, lidé, na tom nejsme o moc lépe. Stačí se s housenkami potkat a můžeme si odnést nepříjemnou vyrážku, bolest v krku, astmatický záchvat nebo dokonce problémy s očima. Dřív jste tyhle potvůrky potkali hlavně na jihu Evropy, ale v poslední době se jim zalíbilo i severněji. Odborníci si lámou hlavu, proč tomu tak je. Prý za to může obchod s duby a taky to, že se naše planeta otepluje.

Kontakt s těmito housenkami je nebezpečný

Jak poznat, že máme co do činění s těmito zákeřnými housenkami? Je to vlastně docela jednoduché. Stačí se pozorně dívat kolem sebe, hlavně na borovice. Pokud na větvích uvidíte něco, co vypadá jako bílá cukrová vata, zbystřete. To jsou totiž jejich hnízda. A když zahlédnete na kmeni stromů podivný „průvod“ housenek mířících k zemi, je to další varovný signál. Samotné housenky nejsou nijak velké, měří jen asi 2-3 centimetry, ale jsou pokryté jemnými chloupky, které jim dávají nebezpečnou sílu. Takže pokud se chystáte na dovolenou do jižních krajin a berete s sebou i svého čtyřnohého kamaráda, mějte oči na stopkách. Lepší je být připravený než pak litovat.

Držte psa na vodítku a pod dohledem, zejména v borovicových lesích. Vyhýbejte se místům, kde vidíte bílá hnízda na stromech. V případě kontaktu s housenkami je zásadní pohotová a rychlá reakce. Okamžitě vypláchněte psovi tlamu proudem vody a neprodleně vyhledejte veterinární pomoc. Čím dříve je poskytnuta odborná péče, tím vyšší je šance na úspěšné vyléčení. Při cestování do jižní Evropy musíte být obezřetní a zásadní je, abychom chránili sebe i naše domácí mazlíčky před tímto nenápadným, ale potenciálně nebezpečným hmyzem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz