Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ornella Muti: Italku s kočičíma očima miloval celý svět. Modelkou se nestala pro pár centimetrů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Nikita~commonswiki/Creative Commons/2,5 generic, 2,0 generic, 1,0 generic

Ornella Muti

Když se Ornella Muti objevila na obrazovkách tehdejší Československé televize, docházelo v našich obývácích k zajímavému momentu. Do křesel pro diváky totiž usedali muži, kteří se na tuto krásku nemohli vynadívat.

Článek

Ornella Muti se narodila 9. března 1955 v Římě jako Francesca Romana Rivelli. Již jako malá zdědila geny, které se jí do života skutečně hodily. Narodila se italskému lékaři Francescu Rivellimu a jeho půvabné manželce, estonské sochařce Ilse Renate Krause. Nebyla jedináček a měla starší sestru, která však doufala, že její sourozenec bude bratr. Ze začátku byla mírně zklamaná, později se mezi dívkami vytvořila jistá rivalita.

Když byly sestry malé, měly o své budoucnosti jasno. Obě dvě si myslely, že se z nich stanou velké umělkyně. Claudia se viděla, jak stojí u malířského plátna, ale Francesca věděla, že se jednoho dne postaví před kamery. Jenže byl tu jeden velký problém a tím byl otec. On, jakožto lehce konzervativní muž, měl jasnou představu o tom, co budou jeho dvě dcery dělat. Chtěl, aby si otevřely soukromé ordinace a léčili jen ty nejbohatší lidi. Když bylo Ornelle 11 let, její otec zemřel.

Foto: Foto: Leo Medveděv/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Ornella Muti v roce 1995 v Moskvě

Modelkou se nestala, chybělo jí pár centimetrů

Její matka však věděla, že svou dceru bude v jejích snech podporovat. Holka jako lusk zkusila přehlídkové molo. Jenže tam ji nechtěli pustit. Vadilo jim, že nemá dostatečnou výšku, ačkoliv měřila 168 cm. A tak se rozhodla, že zkusí herectví. K tomu, že se v tak raném věku stala filmovou hvězdou, pomohla skutečná náhoda. Režisér Damiano Damiani chtěl původně do dramatu Nejkrásnější manželka obsadit její sestru. Jenže ta dorazila na zkoušky s Ornellou a výběr byl jasný.

Bylo však nutné vyřešit jeden zásadní problém. Ornelle bylo v té době pouhých čtrnáct let a v Itálii nesměly filmy natáčet děti mladší patnácti let. Filmaři proto museli zfalšovat pracovní smlouvu a datum jejího narození. Stejně tak museli pověřit odpovědnou osobu, která bude dennodenně psát omluvenky do školy. Herečce se ve chvíli otočil život o sto osmdesát stupňů. Nejednou se stalo to, co si odmalička přála. Byla slavná a všichni jí měli rádi. Během natáčení filmu se navíc zamilovala do svého hereckého kolegy, kterého si o rok později vzala za manžela. Narodila se jí dcera Naike, ale vztah procházel velkou krizí.

Foto: Foto: 9ekieram1/Creative Commons/3,0 unported

Ornella Muti v roce 2016

V Hollywoodu byla za exota, v Československu jí milovali

Co se herectví týče, dařilo se jí víc, než si odvážila doufat. A tak se rozhodla vyrazit za oceán a zkusit své štěstí v Americe. To ale netušila, že to bude ta nejhorší zkušenost, jakou mohla zažít. Neustále jí předhazovali, že je cizinka a pochází z Evropy. A dokonce jí říkali, že vypadá jako exot. Velmi rychle si tedy spočítala, že tady své štěstí nenajde a vrátila se zpět do Itálie. A v Československu jí lidé milovali.

Vyprodávala kina a zařizovala, že když byly její filmy v televizi, tatínkové od rodin byli včas doma. V roce 1998 se dokonce zúčastnila Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde se objevila jako ambasadorka čerstvě natočené komedie Někde ve městě. O dva roky později se zúčastnila Mezinárodního filmového festivalu ve Zlíně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Ornella Muti

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz