Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bitce řidičů v Praze kvůli neznalosti pravidla o přednosti na úzké silnici zabránil jiný řidič

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Přednost v jízdě

Že nejlepší obrana je útok? Neplatí to vždy. A už vůbec ne na silnicích. Jenže pohled na české silnice mnohdy mluví o opaku. Řidiči se někdy chovají jako zvěř. Arogantně a agresivně.

Článek

Agresivita ve společnosti stoupá. Před časem o tom mluvil instruktor bojových umění v podcastu 30 Minut Lajfu. A projevuje se to i na silnicích. Řidiči na sebe gestikulují, troubí, nadávají, a dokonce i občas vystoupí z auta, aby si svoji frustraci vyřídili s „protivníkem“ ručně. Zrovna včera jsem takovou situaci zaznamenal na Jarově. Paradoxně se chtěl prát řidič, který neznal základní pravidlo o přednosti v jízdě na úzké silnici. Z banální silniční situace, která šla řešit úsměvem, se tak mohla vyklubat nepěkná bitka. O co šlo?

Neznalost zákona neomlouvá

Zákon o provozu na pozemních komunikacích v paragrafu 20 zcela jasně říká, že řidiči protijedoucích vozidel se vyhýbají vpravo, včas a v dostatečné míře. Nemohou-li se bezpečně vyhnout, musí dát přednost v jízdě ten, na jehož straně jízdy je překážka nebo zúžená vozovka. Musí-li jeden z nich couvat, učiní tak ten, pro něhož je to snazší nebo méně nebezpečné. Není-li možno se vyhnout protijedoucí tramvaji vpravo, vyhýbá se jí vlevo.

Přednost dává ten, na jehož straně je překážka

Na úzké silnici, viz. úvodní fotografie, kde vozidla parkují po pravé straně, má tedy přednost ten řidič, na jehož straně auta NEPARKUJÍ. To ale asi nevěděl řidič vozu, který do zúžené vozovky vjel, i přes to, že viděl protijedoucí auto. Auta se nemohla vyhnout, přičemž došlo nejdříve na gestikulace, následně na nadávky posílané na obě strany ze stažených okének řidičů. V jednu chvíli se řidič vozidla, které mělo dát přednost, rozhodl vystoupit a šel směrem k autu, které přednost mělo. Naštěstí v tu chvíli zasáhl jiný řidič, který celé situaci přihlížel a podařilo se mu oba „bojovníky“ uklidnit.

Agrese za volant nepatří

Když pomineme fakt, že jeden z řidičů pravděpodobně vůbec netušil, že má dát přednost, zůstává k zamyšlení, proč se taková situace takto vyhrotila. Proč prostě nezastavil, nezvedl ruku na znamení omluvy a těch pár metrů nezacouval. Horko? Stres v práci? Hádky doma s manželkou? Buď jak buď, takto vystresovaní a agresivní řidiči nemají za volantem co dělat. Co nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz