Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Canada House“ - první dům osvobozený spojenci v Normandii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Normandie

„Canada House“ v Bernières-sur-Mer, který byl obsazen německými jednotkami, se stal prvním osvobozeným domem na francouzské půdě při spojenecké invazi.

Článek

V rámci spojeneckého vylodění v Normandii, známého jako D-Day, bylo 6. června 1944 osvobozeno mnoho strategických bodů, ale jedním z nejvýznamnějších byl dům známý jako „Canada House“ v Bernières-sur-Mer. Tento dům, který byl obsazen německými jednotkami, se stal prvním osvobozeným domem na francouzské půdě při spojenecké invazi.

Vylodění v Normandii a role Kanady

Operace Overlord, tedy vylodění v Normandii, zahrnovala masivní útok spojeneckých sil na německé pozice na severofrancouzském pobřeží. Jedním z klíčových sektorů byla pláž Juno Beach, kde se vylodila 3. kanadská pěší divize. Příslušníci pluku The Queen's Own Rifles of Canada vedli první útok a při tom čelili těžkému odporu a silné palbě​ německých jednotek.

Canada House: Symbol odporu a naděje

Dům Hofferových, dnes známý jako Canada House, hrál klíčovou roli během vylodění. Němci jej obsadili v roce 1943 a strategicky využívali kvůli jeho výhodné poloze s výhledem na pláž a kanál La Manche. Při vylodění na Juno Beach se dům stal jedním z prvních bodů odporu, kde kanadské jednotky musely překonat silnou obranu a anti-tankové zdi​

První okamžiky osvobození

Ráno 6. června 1944 se kanadské jednotky probily přes pláž do města Bernières-sur-Mer. Dům Hofferových byl však osvobozen za cenu těžkých ztrát. Před domem padlo 93 kanadských vojáků a mnoho dalších bylo zraněno. Dům se stal místem, kde byli následně němečtí zajatci shromážděni a evidováni. Po válce se dům stal symbolem kanadského příspěvku k osvobození Evropy a místem, kde se každoročně scházejí veteráni a návštěvníci, aby si připomněli oběti a odvahu spojeneckých sil​

Odkaz Canada House

Canada House dnes slouží jako živoucí památník. Místní obyvatelé, zejména rodina Hofferových, která dům vlastnila, zachovávají jeho historii a sbírají artefakty z druhé světové války. Dům navštěvují nejen turisté, ale i veteráni, kteří bojovali v bitvě o Normandii. Pro mnohé Kanaďany se stal poutním místem, kde vzdávají hold těm, kteří obětovali své životy za svobodu​.

Toto historické místo je příkladem odvahy a solidarity, které definovaly D-Day a spojenecké úsilí během druhé světové války. Canada House zůstává významnou připomínkou toho, jak významné a obtížné bylo osvobození Evropy od nacistické nadvlády.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz