Hlavní obsah
Jídlo a pití

Cappuccino si dávej jen do oběda. Ital mi vysvětil proč

Foto: Pixabay

Pokud jste někdy navštívili Itálii, asi jste si všimli, že Italové si po obědě cappuccino neobjednávají. Moc dobře vědí proč. Italský zvyk, který má historické i praktické důvody, mi vysvětlil rodilý Ital.

Článek

Na první pohled to může působit jako kuriózní zvyk, ale má hlubší kořeny, které sahají do italské historie, stravovacích zvyklostí i kavárenské kultury. Vysvětli mi to můj známý Ital, který přijel do Prahy na návštěvu. Jeho vysvětlení je strašně jednoduché a logické. Tak logické, že zkoumavé pohledy italských číšníků na hosta, který si v 9 hodin večer objednává pizzu s ananasem a cappuccino, naprosto chápu. Odteď si cappuccino budu skutečně dávat pouze ráno.

Ranní pohoda s cappuccinem

Cappuccino je Italy považováno za nápoj, který patří pouze ke snídani. Kombinace espressa a napěněného mléka má za cíl nejen povzbudit, ale také lehce zasytit. V Itálii je snídaně obvykle jednoduchá – kousek sladkého pečiva, například croissant (cornetto), a právě šálek cappuccina. Mléčný základ tohoto nápoje je ideální na ráno, protože žaludek ho v tuto dobu snadno tráví. Po obědě už by byl považován za příliš těžký a možná by i narušil harmonii jídla, na kterém jste si právě pochutnali. Ostatně, dát si například chobotničky, mušle a zapít to cappuccinem, nemusí vždy dopadnout dobře.

Zvyk má historické kořeny

Historicky hrálo roli i to, že mléko bylo ráno čerstvé. Bez dnešních technologií pasterizace a chlazení nebylo možné uchovat mléko dlouho čerstvé, a tak se jeho konzumace soustředila hlavně na začátek dne. Tento praktický důvod přetrval jako tradice, i když dnes mléko vydrží čerstvé pochopitelně mnohem déle.

To pravé cappuccino až od 30. let minulého století

Název cappuccino přitom odkazuje na kapucínské mnichy, jejichž hnědé hábity připomínají barvu nápoje. Moderní podoba cappuccina, tedy espresso s dokonale napěněným mlékem, se objevila až ve 20. století, kdy byly zdokonaleny kávovary schopné vytvářet páru. Od 30. let se cappuccino stalo nedílnou součástí kavárenské kultury.

Káva jako symbol harmonie

V Itálii je káva nejen nápoj, ale i rituál. Každý typ kávy má své místo v denním rytmu. Ráno cappuccino, během dne espresso. Italové věří, že po dobrém jídle má být káva čistá, bez mléka, aby podtrhla chuť pokrmu a nebyla zbytečně těžká. Zkuste si dát někdy kávu „na stojáka“ u italské benzínky. Budete koukat, jak je skvělé. A hlavně levné. Přes 1,5 € se většinou nedostanete a káva bude skutečně výtečná.

Zkusíte-li si v Itálii objednat cappuccino odpoledne, pravděpodobně vám ho připraví. Ale přitom možná zvednou obočí – nejen z respektu k tradici, ale i k harmonii dobrého jídla a pití.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz