Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Červené patníky se objevují na silnicích, mnozí řidiči ale neví, co znamenají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Když se řekne patník, každého hned napadne bílý sloupek s odrazkou. Jsou však i patníky modré a dokonce také červené. Jen málo řidičů ale ví, co barevné patníky znamenají.

Článek

Prapůvodní kamenné patníky, které dříve lemovaly silnice, byly již dávno vyměněny za plastové s černým pruhem a odrazkami. Oranžovými po směru jízdy a bílými proti směru jízdy. Patníkům se navíc již dávno neříká patníky, ale směrové sloupky. Většinou potkáme na silnicích právě ty bílé, ale existují i červené a modré. A teď upřímně – opravdu víte, co znamenají, nebo tak trochu tápete, když je na silnici potkáte?

Co jsou modré patníky?

Modré patníky většina řidičů zná. Lze se s nimi setkat například na dálničních mostech nebo na novějších úsecích silnic, které vedou kolem řeky, hráze nebo se nacházejí ve vyšších polohách. Modrá barva na patníku má totiž řidiče upozornit na úsek, ve kterém hrozí zvýšené riziko náledí. Jakmile tedy uvidíte na krajnici modrý patník, je potřeba zvýšené opatrnosti. To se pochopitelně týká především chladnějšího období.

Co jsou červené patníky?

Jenže co znamená červený patník, to už ví málokdo. Na silnicích jsou totiž vidět zatím jenom sporadicky, ale mají svůj důležitý význam. Označují totiž místo s vyústěním účelové komunikace. Například polní nebo lesní cesty. Řidiče by tak měly upozornit nejen na místo, kde lze například vjet na okraj louky nebo lesa, ale především na místo, odkud může vyjíždět lesní nebo zemědělská technika. Červené sloupky můžeme potkat nejen mimo obec, ale někdy dokonce i v obci. Že vozidlo vyjíždějící z takové účelové komunikace nemá přednost zprava je sice zřejmé, přesto na to občas některý řidič zapomene, a to především v okamžiku, když je účelová cesta vyasfaltována.

Takže pozor, až začnete jezdit na výlety do přírody, nemusíte vozidlu, které z polní nebo lesní cesty vyjíždí, dávat přednost zprava. Stejně tak přednost zprava nemáte vy, když z takové cesty budete vyjíždět. Budete-li ale červené patníky míjet, vždy dbejte zvýšené opatrnosti.

Anketa

Znali jste význam červených patníků?
Ano
56,3 %
Ne
43,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1948 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz