Článek
Hned na začátku musíme objektivně přiznat, že kvalita většiny kempů v České republice roste. Ten, kdo nechce pod stan, má k dispozici útulné chatky, přibývá míst pro karavany. Přibývají také kvalitní a čisté umývárny, kuchyňky, prostory pro společenské vyžití. Hřiště pro volejbal, fotbal, nebo plážový tenis také již dnes není ničím výjimečným. V mnoha kempech je zdarma wi-fi, za poplatek potom třeba prádelny, půjčovny sportovního náčiní, někde se dokonce pořádají hudební festivaly, které jsou pro návštěvníky zdarma. Třeba takový Zdarmafest u Máchova jezera.
„Vyrazila jsem na víkend do jednoho kempu ve středních Čechách. Ubytování ve vlastním stanu pro dva dospělé, dvě děti a auto za 1000 Kč na noc bylo super. Ale smažený sýr bez hranolek za 190 Kč bylo tedy velké překvapení“, řekla mi nedávno kolegyně v práci.
Zlepšuje se i stravování. V těch největších a nejznámějších kempech bývají restaurace s velkým výběrem jídel, často se už myslí i na vegetariány. Jestli se ale kempy v oblasti ubytování a služeb zlepšují, právě stravování bývá často jejich Achillovou patou. Stravovat se v některých českých kempech totiž často není nic, co by stálo za zapamatování. Tučné klobásy, mastné langoše, bramboráky, nebo ještě mastnější hranolky a smažený sýr. Hranolky polít kečupem, nebo tatarkou, a vše zapít pivem, případně kofolou z kelímku.
Nic proti gustu. Kdo to má rád, přijde si na své. Ceny za taková jídla už ale asi potěší málokoho. Výjimkou totiž není klobása s chlebem a hořčicí na papírovém tácku za 160 Kč, samotný bramborák za 90 Kč, nebo například 10dkg rožněné šunky za 75 Kč (cena za 1 kg tedy 750 Kč). Pivo se dá pořídit od cca 50 Kč výše, limonáda v kelímku bývá o pár korun levnější. Největší byznys je potom asi bramborová spirála, která se například na nedávném festivalu Benátská prodávala za 65 korun. Upřímně – prodat jednu bramboru za 65 korun zasluhuje svým způsobem obdiv. A že se jich prodalo…
Ceny jídel v některých kempech tak dorovnávají ceny v restauracích, ačkoliv kultura stolování je velmi rozdílná. Je přeci jen velký rozdíl dát si smažený sýr na papírovém tácku a obletován vosami ho ukusovat v podřepu na pláži, než si to samé jídlo dát za téměř stejnou cenu v restauraci z talíře a na stole s ubrusem.