Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chlapíci v elasťácích na kole aneb když si amatéři hrají na Tour de France

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Maya Peshkerenka

Přestupky cyklistů

Když si na kolo sedne skupina cyklistů důchodového věku, může být na malér zaděláno. Jedou vedle sebe, neslyší, špatně vidí a po silnici kličkují jak opilci vracející se z hasičského bálu.

Článek

Počasí přeje cyklistům. Bohužel. Svá stará kola totiž ze stodol vytahují i cyklisté, kteří sice odpadnou po prvních deseti kilometrech, kteří si ale zároveň myslí, že jedou horskou etapu Tour de France. Navléknou si přiléhavé elastické dresy a vyrazí na silnice. Jenže na silnicích jsou velmi často nebezpeční nejen sami sobě, ale také ostatním účastníkům silničního provozu. Proč? Nedodržují pravidla a jsou velmi nevyzpytatelní.

Musí dodržovat pravidla, ale nedodržují

Jednu takovou partičku jsem potkal včera v Praze. Skupinka postarších cyklistů na ještě starších kolech si to dovolenkovým tempem šlapala vstříc svému cíli. Na tom by jistě nebylo nic špatného, kdyby ovšem jeli tak, jak jim nařizuje zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Ano, i cyklisté jsou účastníky silničního provozu a platí pro ně jistá pravidla. Ta jsou ale ze strany cyklistů často porušována.

Jezdí v „balíku“ jak na závodech

Jedním ze základních pravidel je například to, že cyklista je povinen jet u pravého okraje vozovky. V žádném případě nemohou cyklisté jezdit v tzv. „balíku“, jak je vidět na titulní fotografii. Takovým způsobem jízdy totiž ohrožují jak sebe, tak i ostatní účastníky silničního provozu. To ostatně nastalo i v tomto konkrétním případě. Nervózní řidič Fabie, jedoucí za mnou, nevydržel pomalé tempo a předjel nejen mě, ale také část „závodníků“. Protijedoucí auto přes kličkující cyklisty asi neviděl a zařadil se tak mezi ně na poslední chvíli. Rozhodně chyba řidiče, ale také cyklistů, kteří zabírali celý jízdní pruh.

Vedle sebe pouze na cyklostezce

V České republice je jízda vedle sebe povolena pouze na stezkách pro cyklisty. Na silnicích to může výrazně omezit prostor pro předjíždění a zvýšit riziko nehod. Motoristé, kteří se snaží předjet dvojici cyklistů jedoucích vedle sebe, často musí vyjet do protisměru, což zvyšuje riziko čelní srážky s protijedoucími vozidly.

Právní důsledky

Nedodržování pravidel silničního provozu může mít pro cyklisty i právní následky. V případě nehody mohou být cyklisté, kteří porušili pravidla, považováni za viníky a čelit pokutám či jiným sankcím. Navíc mohou být odpovědní za náhradu škody vzniklé při nehodě. A to už vůbec nemluvím o výrazném riziku zranění. Cyklistu nic nechrání, tedy snad kromě přilby, a i při malých rychlostech mu hrozí fatální zranění.

Dopad na ostatní účastníky provozu

Cyklisté, kteří jezdí vedle sebe nebo nedodržují pravidla, nejenže ohrožují sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Nečekané chování cyklistů může vést k nehodám, které postihnou i motoristy a chodce. Respektování pravidel je tedy klíčové nejen pro vlastní bezpečnost cyklistů, ale i pro celkovou bezpečnost na silnicích.

Anketa

Jak se na podobné chování cyklistů díváte vy?
Policie by měla takové chování cyklistů důrazně postihovat
66,3 %
Ať si jezdí, jak chtějí. Nemám s tím problém
25,8 %
Cyklisté nemají na silnicích co dělat
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz