Hlavní obsah

Majitel horské chaty v Jizerkách našel trik, jak hostům servírovat „čerstvý“ oběd ze včerejška

Foto: Pisalek 00 (Vlastní dílo)

Řízek

Můj děda vždycky tvrdil, že jít do hospody je riziko. Nikdy prý nevíš, co jíš. A měl pravdu. Pochutnat si totiž můžete i na zbylých řízcích ze včerejška. Musí se to ale umět.

Článek

Když se člověk v vydá do Jizerek, čeká, že si po túře dopřeje poctivé domácí jídlo. Třeba takový křupavý horký řízek s bramborem a okurkou. Jenže realita horských restaurací je dnes mnohdy trochu jiná. Jak mi nedávno přiznal kamarád, který dělá provozního v jedné chatě u Bedřichova, doba šetření dopadla i sem. Místo toho, aby jeho kuchař stál celé dny u pánve, jídla si nechává dovážet z vývařovny v Liberci a na místě je ohřívají. Hosté prý rozdíl většinou vůbec nepoznají.

Lidi chtějí jídlo rychle a levně. Tak jim ho dáme. A když to uděláš chytře, nikdo nic nepozná,“ usmál se, když jsem se podivil nad tím, že na lístku má i klasický smažený řízek. Upřímně – čekal jsem, že ohřátý řízek bude gumová katastrofa. Guláš se ohřeje snadno, ale řízek? No, spletl jsem se.

Po pár minutách přede mnou totiž na stole přistál krásně zlatý kousek masa, voňavý a křupavý. Kdybych nevěděl, že byl usmažený už včera, nikdy bych to nepoznal. A právě v tom je celé kouzlo. Jak se ukázalo, i ohřátý řízek může chutnat skvěle – jen se musí umět správně uchovat a ohřát. A jak na to? Není to žádná „atomová věda“. Provozní mi prozradil pár triků, které používá i pro desítky řízků denně.

Řízky musí „dýchat“, ale nevyschnout

Zapomeňte na ledničku a ubrousek – z trojobalu by se stala gumová deka. Řízky patří do uzavřené potravinářské nádoby, ideálně plastového boxu s víkem, který udrží vlhkost, ale nepromění jídlo v rozbředlou hmotu.

Mikrovlnka? Nikdy!

Největší hřích, který se smaženému jídlu dá udělat, je vrazit ho do mikrovlnky. Kdo chce chuť jako čerstvě po usmažení, musí zapojit klasickou troubu:

· nechat řízky 30 minut v pokojové teplotě,

· předehřát troubu na 170 °C s ventilátorem,

· položit řízky na plech s pečicím papírem,

· po pěti minutách otočit.

Finální trik pro křupavou dokonalost.

Po vytažení z trouby nechte řízky ještě dvě minuty odpočinout. Teplo se rozloží a strouhanka znovu ztvrdne. Pro extra efekt je dejte krátce na rošt, aby se vypařila přebytečná vlhkost. A výsledek? Hosté si prý řízky chválí, objednávají je nejvíc ze všeho a málokdo tuší, že jejich „čerstvý“ oběd byl ještě včera v plastovém boxu. „Prodám jich třicet denně,“ říká provozní s úsměvem.

Takže až příště dostanete chuť na klasický český řízek někde v Jizerkách, možná nebude z pánve, ale z chytrého ohřevu. A vy to stejně nepoznáte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz