Hlavní obsah
Cestování

Muži se jich báli, ale seznamovací zájezdy fungovaly v Československu už v 60. letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Seznámení

Šedesátá léta minulého století byla v tehdejším Československu do roku 1968 poměrně progresivní. Uvolněná atmosféra, extrémně krátké minisukně a seznamovací zájezdy. Těch se ale tehdejší muži docela báli.

Článek

Když došlo v minulém století k uvolnění tvrdých otěží komunismu, především počátkem šedesátých let, začali se občané tehdejšího Československa dívat na Západ a hledat dříve zapovězené aktivity. Projevilo se to nejen v uvolněnější atmosféře a třeba i v odvaze žen v oblékání, ale také v nových zájmech a změně životního stylu.

Seznámení bez aplikací

Nově se tehdy volila třeba královna krásy a cestovní kancelář Čedok přišla s časopisem „100+1 zahraniční zajímavost“ s nápadem seznamovacích zájezdů pod názvem „Rendez-vous s Čedokem“. Tehdy nebyly žádné seznamovací aplikace, a tak se lidé seznamovali při různých společných aktivitách, nebo třeba na inzerát v novinách. Novinka od Čedoku proto vzbudila poměrně velkou vlnu zájmu.

Muži často couvli

Zájemci o seznámení vyplňovali vedle běžné přihlášky k pobytu i speciální dotazník s otázkami, na jehož základě sestavil počítač stočlenné skupiny. Vždy po padesáti účastnících z řad žen a mužů, kteří se podle odhadu tehdejší „umělé inteligence“ měli k sobě nejvíce hodit. Na zájezd se hlásily častěji ženy než muži, kteří navíc často těsně před zahájením zájezdu vycouvali a svou účast zrušili, a to i přes stornopoplatky.

Oblíbené Bulharsko za dva měsíční platy

Čedok proto míval náhradníky, aby i na poslední chvíli dokázal doplnit skupinu na plný počet a cestu zorganizovat. A cena? Například dvoutýdenní letecký zájezd do hotelu Jupiter na Slunečném pobřeží v Bulharsku s odletem z Prahy, včetně mezipřistání v Brně, vycházel s plnou penzí, večírky a výlety tehdy asi na 3.600,- Kčs, tedy přibližně na dva a půl hrubého měsíčního platu.

Z jachty neutečeš

Dnes už se asi takové zájezdy nepořádají, ale možná by stálo za to, to zkusit. Seznamování u moře, nebo třeba na poznávacím zájezdu, bude určitě větší dobrodružství než seznamovací aplikace s vyumělkovanými fotkami. Jenom na jedno si ale dejte pozor. Jet s neznámou partu na jachtu, může být sice lákavé, ale také hodně zrádné. Z jachty není kam utéct, takže jestli se v nějaké situaci dá mluvit o tzv. „ponorce“, tak na jachtě tedy určitě ano. Vím o tom svoje. Ale to zase někdy jindy…

Zdroj: Historie psaná Čedokem; ISBN 9788090731189

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz