Hlavní obsah

Nejtypičtějším českým jídlem není ani řízek, králík na česneku nebo smažený sýr

Foto: Pisalek 00 (Vlastní dílo)

Řízek

Když se řekne „česká kuchyně“, mnoho z nás si představí třeba bramborák, knedlo, vepřo, zelo nebo králíka na česneku. Skutečným typickým českým jídlem je ale úplně jiná pochoutka.

Článek

Je to zvláštní, ale z pohledu do jídelních lístku mnoha českých restaurací by se mohlo zdát, že klasickým českým jídlem může být španělský ptáček, maďarský guláš nebo třeba vídeňský řízek. Ale není tomu tak, a třeba ani smažený sýr není typickým českým vynálezem, i když je nutno přiznat, že v Česku jde o velmi oblíbenou pochoutku. Češi nevymysleli ani bramborák nebo králíka na česneku. Jedno oficiálně uznané české jídlo ale přeci je máme.

Pasírovat nebo rozmixovat?

Není to ani grilované vepřové koleno nebo ovocné knedlíky. Měla by to být svíčková na smetaně. Jedno, jestli s pasírovanou zeleninou, nebo tou rozmixovanou. Vždy ale z dobrého hovězího masa a s poctivým domácím houskovým knedlíkem, který by se měl krájet nití, nikoliv kráječem. Tady mám trochu jinou osobní preferenci a přednost dávám karlovarskému knedlíku, ale bez problémů si dám i klasiku. Chybět pak nesmí ještě pravá šlehačka (žádný sprej) a dobrý brusinkový džem. Po takovém obědě je ale potřeba vzít si půldenní volno, protože svíčková se šesti zatíží nejen žaludek, ale i mysl.

Český nečeský „smažák“

A jak je to s tím smaženým sýrem? Jak to, že to není česká pochoutka, když ho najdeme snad v každé hospodě a stánku s rychlým občerstvením? Různé varianty smažáku se objevily v různých zemích již ve středověku. Zmínit můžeme například Švýcarsko, Rakousko nebo Itálii. Nikde ale nezískal takovou oblibu jako u nás. Navíc, už za tzv. První republiky dostal svoji typickou přílohu – tatarskou omáčku. Typicky se smaží eidam, ale můžeme najít i varianty s mozzarellou, goudou nebo ementálem.

Smažená mozzarela je oblíbená v Itálii

Zajímavé je, že například na jihu Itálie je poměrně populárním pokrmem smažená mozzarella, většinou se plátek mozzarelly vloží mezi dva plátky tvrdší bagety, spojí párátkem, obalí ve vajíčku, strouhance a osmaží. V mnoha restauracích ale najdeme jako předkrm i tzv. smažené mozzarellové tyčinky. Prostě obalené kousky mozzarelly, které se usmaží. Jako takový malý předkrmový smažáček na začátek, nebo jako pochutinka k vínu, je to opravdu skvělé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz