Hlavní obsah
Lidé a společnost

Růžová parkovací místa pro zákazníky s dětmi působí na některé řidiče jako červený hadr na býka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Vyhrazená místa pro zákazníky s dětmi

Arogance řidičů se projevuje různě. Někdo nebezpečně předjíždí nebo vybržďuje, jiný zase bezohledně parkuje na místech pro invalidy nebo pro auta zákazníků s dětmi. A když je na to upozorněn, začne být agresivní jako býk v koridě.

Článek

Máte děti?

Mladík v nenápadném autě zabočil na růžově označené parkovací místo hned u vchodu do nákupního centra těsně před jiným řidičem. Vystoupil a odcházel ke vchodu. Z druhého vozu, na jehož zadním sedadle byla dětská sedačka s miminem a zvolal na něj: „Hele, a vy máte děti?“ Růžově označená místa jsou totiž určena pro řidiče, kteří převážejí děti a potřebují manipulovat například s kočárkem, nebo dětskou sedačkou. Kdo někdy zkoušel upoutat dítě v sedačce v řadě aut, která od sebe parkují jen několik málo centimetrů, dá mi jistě za pravdu, že růžová místa jsou v takové situaci velkou pomocí.

Neotravuj!

Od mladíka, který na růžovém místě zaparkoval bez toho, že by v autě nějaké dítě měl, se mu však dostalo pouze jednoslovné odpovědi: „Neotravuj!“ S pocitem vítěze pak odkráčel do obchodního centra, kam šel možná pro pár láhví alkoholu na nedělní silvestrovskou party. Každopádně v autě žádná dětská sedačka, takže úvaha, že šel pro dítě, které je s manželkou v dětském koutku, asi také neobstojí.

Frustrace společnosti je veliká

Co se to děje ve společnosti? Proč se lidé chovají takhle neurvale? Subjektivně se mi zdá, že společnost po covidové pandemii hodně zhrubla. Mnoho lidí přišlo o práci, někteří i o svoje blízké, ceny téměř všeho letí nahoru. Frustrace části společnosti je tak asi pochopitelná a je vidět, bohužel, všude kolem nás.

A komu tím prospějete?

Má ale cenu chovat se jako hulvát? Na silnicích, ve frontě u pokladny nebo na parkovištích obchodních center? Pomůže to něčemu? Vůbec ne. Naopak. Napětí bude stoupat a tak podobná diskuse ohledně parkování na růžovém místě může v extrémním případě skončit třeba i rvačkou zúčastněných. Že to je přehnané? Projeďte se někdy Prahou během dopravní špičky a pozorně se koukejte na dopravní situaci. Jestli během hodiny neuvidíte alespoň jednu vyhrocenou situaci, kdy si řidiči navzájem nadávají a vyhrožují si, napište o tom do novin. Je to totiž velmi neobvyklé. Bohužel.

Buďte ohleduplní

A k tomu parkování. Rozumím tomu, že je fajn parkovat blízko vchodu do nákupního centra. Ale ta růžová místa skutečně mají svůj význam. Zkuste mu porozumět. Třeba jste také někdy měli malé děti, anebo teď ty vaše mají svoje. Nestěžujme jim to…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz