Článek
Occhio di bue je vlastně volské oko, ale v sardském podání to je úplně jiná liga. Volské oko se totiž dělá minimálně ze dvou vajec, spíše však ze třech. Dále budete potřebovat 4 plátky syrové šunky prosciutto crudo a jeden až dva plátky sardské speciality, které se říká pane carasau nebo pane pistoccu. Nejlepší je ale pane guttiau. Jde o křupavý tenký chléb, který se ještě stále v mnoha domácnostech peče podle starých receptů. Především tedy v pasteveckých rodinách ve vnitrozemí. Ve městech se dá koupit na každém trhu nebo v obchodě. Při troše štěstí ho seženete i u nás.
Zvládnete to i doma
Jestliže máte všechny ingredience, můžete se pustit do přípravy. Je to snadné. Na suchou pánev dejte plátky domácího prosciutta crudo, což je vlastně syrová šunka, a nechte ji pěkně osmahnout. Na osmahnutou šunku, která pustila trochu šťávy a tuku, rozklepněte vejce a smažte, dokud nebude bílek tuhý. Ale pozor, žloutek musí zůstat tekutý, jinak by nefungovalo kouzlo.
Pane carasau to posune do nebe
Kouzlo zařídí zmíněný chléb pane carasau. Ten jemně namočte vlažnou vodou. Ale jenom tak, aby na povrchu trochu zvlhnul, tedy žádné namáčení. Položte tenký chléb na talíř a na teprve na tuto chlebovou lahůdku položte vejce se šunkou. Kdo chce, může si na vejce ještě nasypat trochu parmazánu, ale Sardové to dělají málokdy. Jakmile zaříznete do žloutku, nasaje ho chléb vespod a vy můžete ochutnat první sousto. Je to vynikající.
Espresso je grunt
Ale pozor, ani Sardové nezapomínají na espresso nebo cappucino. K tomu si dají dva kousky domácí sladkosti cantuccini a o víkendu, kdy je více času si klidně dopřeji snídani zakončit sklenkou prosecca s čerstvou jahodou. Zkuste jednou takhle posnídat a uvidíte, že hned bude na světě krásněji.