Hlavní obsah
Názory a úvahy

To jako vážně? Kájínek se vyjadřuje ke kauze Feri jako nějaký respektovaný odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vězeň

Dominik Feri byl odsouzen na tři roky za znásilnění. K situaci se vyjadřuje kdekdo, včetně omilostněného vězně Kájínka. Nabízí se tak kacířská otázka, jestli náhodou neměl prezident Zeman pravdu, když mluvil o novinářské žumpě.

Článek

Odsouzení bývalého poslance Dominika Feriho za znásilnění je pochopitelně ze zpravodajského pohledu velice zajímavá událost. A projevilo se to i v mediálním prostoru. Zatímco většina médií korektně informovala o rozhodnutí soudu, a to včetně kontextu, některá média zašla mnohem dál a začala spekulovat o tom, co Dominika Feriho ve vězení čeká nebo nečeká.

Jméno Kájínek má mediální potenciál

A aby byl obsah a titulek článku pořádně „šťavnatý“, zeptali se autoři některých článků na názor i omilostněného vězně Kájínka. Proč zrovna Kájínka? Proč ne někoho jiného, kdo také strávil nějaký čas ve vězení? Takových lidí jsou přece tisíce. Odpověď je jasná. Jméno „Jan Novák“ v titulku by moc čtenářů asi nepřitáhlo. Jméno Kájínek má mnohem větší potenciál.

Sázka na Kájínka vyšla

Je ale správné, že se podobným lidem poskytuje mediální prostor? Opravdu si máme myslet, že pan Kájínek, který strávil za mřížemi 23 let, je tím, kdo se má k podobným kauzám vyjadřovat? To je skutečně tou nejlepší kvalifikací ke komentování podobných případů počet let strávených za mřížemi a medializované jméno bývalého vězně? Nebyl by relevantnější názor například od někoho z Vězeňské služby? Asi byl, ale jméno Kájínek prostě táhne. Ostatně na stránkách webu, který tento článek zveřejnil to je aktuálně nejčtenější článek. Bravo.

Měl prezident Zeman pravdu?

Prezident Zeman měl k novinářům velmi kritický vztah a nepokrytě se v tomto smyslu také vyjadřoval. Ačkoliv s jeho názory na novináře rozhodně nesouhlasím, a nesouhlasím ani s jeho obhroublým způsobem, kterým o nich mluvil, nelze se ubránit otázce, jestli náhodou nemohl mít v některých případech pravdu.

Bulvár versus morálka

Dávat mediální prostor omilostněnému vězni a považovat ho za někoho, kdo má morální autoritu vyjadřovat se ke kauze odsouzeného politika, je, alespoň podle mě, za hranicí i bulvární novinařiny. Bulvár je v pořádku, patří do mediálního mixu v každé společnosti. I bulvární novinář by však měl ctít alespoň nějaká pravidla elementární morálky. A to i přes to, že „morálka“ může pro každého znamenat trochu něco jiného. Pro jednoho to je OK, pro jiného ne. Pro mě tedy rozhodně ne.

Anketa

Je podle vás v pořádku, když se ke kauze odsouzeného politika vyjadřuje omilostněný vězeň?
Ano, nejlépe ví, jak to ve vězení chodí
51 %
Ne, měl by si užívat milost a snažit se být neviditelný
49 %
Celkem hlasovalo 153 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz