Hlavní obsah
Jídlo a pití

V Jizerkách servíruje hostům ohřáté řízky z bufetu. Málokdo to pozná a jdou na dračku

Foto: Pisalek 00

Řízek

O víkendu jsem byl u známého, který dělá provozního v jedné horské chatě v Jizerkách. Doba je prý zlá a hosté v restauraci šetří každou korunu. Rozhodl se proto, že jídlo bude dovážet ve velkém z jedné vývařovny.

Článek

Proč ne. Oblíbený guláš, svíčkovou nebo třeba bramborovou polévku stačí jenom ohřát. Jenže on má na lístku i buchtičky se šodó a vepřový řízek. Buchtičky ještě možná, ale řízek? Copak se dá ohřát řízek? Vždyť to bude nepoživatelná žvýkačková hmota. „Neboj, za chvilku ti to přistane na stole a vsadím se, že nic nepoznáš,“ odvětil na moji otázku, zda bude řízek jídlu, a zmizel do kuchyně. Po pár minutách jsem se dočkal a musím přiznat, že minimálně vizuálně vypadal řízek skvěle.

Ohřátý řízek bych nepoznal

Zařízl jsem se do masa a s překvapením jsem zjistil, že kdybych to nevěděl, tak by mě ani ve snu nenapadlo, že řízky přivezl kamarád už včera usmažené z liberecké jídelny a dneska je k obědu pouze ohřívá. Netušil jsem to, ale i ohřívaný řízek může chutnat stejně dobře jako čerstvě usmažený, jen se musí umět uchovat a ohřát správně. A jak na to? Tady je pár rad od provozního, který prý takto prodá i 30 řízků denně.

Řízky neskladujte ledabyle

Největší chybou je hodit je na talíř, přikrýt ubrouskem a nechat ležet v lednici. To je zaručený recept na to, aby se trojobal proměnil v gumovou pláštěnku. Správný postup je uložit řízky do neprodyšné nádoby. Nejlepší jsou potravinářské boxy s víkem, které zabrání vysoušení, ale zároveň neudělají ze smažené dobroty rozmočenou hmotu.

Ohřívání? Zapomeňte na mikrovlnku!

Mikrovlnka a řízek? To je noční můra každého kuchaře. Pokud ho tam strčíte, dostanete vyschlou, gumovou hroudu, která nemá s pořádným řízkem nic společného. Správný postup je jasný: nejprve nechte řízky půl hodiny venku, ať se ohřejí na pokojovou teplotu. Pak rozehřejte troubu na 170 °C, zapněte ventilátor a položíte řízky na plech s pečicím papírem. Stačí pět minut a otočit je v průběhu ohřevu.

Závěrečný trik pro dokonalou křupavost

Když řízky vytáhnete z trouby, je důležité nechat je alespoň dvě minuty odpočívat. Tím se rovnoměrně rozloží teplo a trojobal znovu nabude na křupavosti. Pokud chcete extra křupavou verzi, dejte řízky na rošt, aby se přebytečná vlhkost mohla odpařit.

Takže ohřívaných řízků se rozhodně bát nemusíte. Když víte, jak na ně, budou chutnat stejně dobře jako ty čerstvě usmažené! Jo, a ještě jedna rada. Brambory k řízkům dávejte vždy čerstvě uvařené. Ohřívané brambory totiž poznat jsou. Dejte na ně kousek másla a posypte petrželkou. Pošmáknete si.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz