Článek
Budete-li po Vietnamu cestovat po silnici, ať již autobusem nebo na motorce, dříve nebo později zjistíte, že v okolí malých vesniček postávají u silnice místní obyvatelé a snaží se cestujícím nabídnout jídlo nebo suvenýry. Čím dále budete od turistických tras, tím bude ubývat suvenýrů a jídlo bude autentičtější. Třeba takový vietnamský popcorn. Vypadá pekelně, a to doslova, ale chutná skvěle.
Pečená kukuřice
On to vlastně klasický popcorn, tak jak ho známe ze sáčku nebo kyblíků z různých multiplexů, vůbec není. V podání vietnamských pouličních prodejců jde o čerstvě utržené klasy kukuřice, které položí na mřížku, pod kterou hoří oheň z bambusových třísek. Klasy ničím nepotírají, máslo je téměř nedostupné, koření není třeba. Kukuřice má úžasnou chuť, protože místní zemědělci spoléhají skutečně pouze na přírodu a nikoliv na nějaké chemické preparáty.
Slanina to posune o level výš
Kouř z bambusu dá kukuřici zajímavou vůni, a když si odmyslíte černě spálená zrna na klasu, zjistíte, že takhle opečená kukuřice je mnohem lahodnější než klasický popcorn v kině. Dokonce ani sůl nepotřebujete. Jeden klas stojí od tří do pěti korun a vy tak máte úžasnou svačinku, kterou si u nás jen tak nekoupíte. Komu by snad klas kukuřice nestačil, může si k němu dopřát i plátek domácí slaninky, kterou mu trhovci rádi připraví na rozpálené plotýnce. Labužníci to nakonec mohou spláchnout relativně chutným vietnamským pivem Bia Hoi, které ale rozhodně nepijte teplé. Potom již tak chutné není.
Není třeba se bát
Vietnamský streetfood není mezi Čechy ještě tak známý, jako ten thajský. Buďte si ale jisti, že ať už si dáte na vietnamské ulici cokoliv, pochutnáte si. Jen byste neměli příliš řešit evropské normy pro přípravu pokrmů. Vietnam jede podle jiných norem. Těch chuťových. A není potřeba se ani bát nějakých střevních problémů. Byl jsem ve Vietnamu 6× a ani jednou jsem žádné problémy neměl. Vyhýbal jsem se však syrovým vaječným žloutkům (takže žádné volské voko na nudle), nebalené vodě a polosyrovému masu.