Článek
Říká se, že Češi (nejen) jsou v Itálii v místních restauracích často považováni za gurmánské barbary. Třeba proto, že si objednají cappuccino po večeři, ačkoliv jde o nápoj, který se pije především k snídani, nebo třeba že na jídelním lístku hledají pizzu s názvem Hawai. Tedy pizzu, na které jsou kousky ananasu. Jenže šunka v kombinaci s ananasem působí na Italy asi stejně jako kuře s broskví na kuchaře Pohlreicha.
Vymyslel ji Kanaďan
Pizzu „Hawaii“ vymyslel údajně v roce 1962 kanadský restauratér řeckého původu Sam Panopoulos. Ten totiž rád experimentoval a zkusil tak spojit chuť sladkého ananasu se slaninou. Pizza měla úspěch a časem se rozšířila i do dalších částí světa. Jakkoliv je mezi mnohými milovníky pizzy tato verze oblíbená, Italové nad ní ohrnují nos. Ale ne všichni.
Mají ji rádi i Italové…
Paolo je Ital, který již dvacet let žije v Praze. Vzal si českou manželku a jakkoliv nedá na italskou kuchyni dopustit, pizzu „Hawaii“ nezatracuje. „Moje děti ji milují. V principu je jedno, co se komu líbí. Důležité pro restauratéra je to, co se prodává. A v Česku „Hawaii“ frčí,“ směje se Paolo, když odpovídá na otázku, jak se Italové dívají na tuhle verzi italské pochoutky.
… ale tají to
Většina italských kuchařů a nadšenců do pizzy preferuje klasické italské recepty, které zdůrazňují čerstvé ingredience, jako jsou rajčata, mozzarella a bazalka, nicméně, podobně jako v jiných zemích, i vkus českých strávníků se značně liší. Jak je vidět na příkladu Paola, i někteří Italové mohou mít rádi pizzu „Hawaii“, ale celkově vzato lze říci, že tato pizza není považována za tradiční italskou specialitu a může být považována za exotickou variantu pro ty, kteří mají rádi nové a odlišné chutě. Většinou však před svými přáteli tuhle „úchylku“ tají.
Anketa
Zdroj: Wikipedia