Hlavní obsah
Lidé a společnost

Americký profesor se nechal uvěznit na dně oceánu. Chce tím zjistit, zda jsme schopni žít pod vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Freepik/Public domain

Americký profesor a armádní potápěč Joseph Dituri přišel s naprosto kontroverzním nápadem. Na rovných 100 dní se odstěhoval pod hladinu, aby zjistil, zda je lidská populace schopna jednoho dne začít obývat podmořský svět.

Článek

Od února neviděl slunce a nepochutnal si na žádném oblíbeném domácím jídle. Americký profesor a armádní potápěč Joseph Dituri strávil prozatím pod vodou více než 75 dní. Přestože se mu v rámci jeho projektu podařilo překonat dosavadní rekord, neplánuje se jen tak vynořit. Věří, že pokud vydrží pod vodou minimálně 100 dní, podpoří to jeho teorie, že život pod vodou je pro lidské zdraví více než prospěšný a užitečný.

Druhý domov pod mořem

Podle agentury Associated Press je 55letý doktor Joseph Dituri v Julesově podmořském domku na dně 30 metrů hluboké laguny v Key Largo. Dituri, který si také říká Dr. Deep Sea, je pod vodou od 1. března v rámci projektu nazvaného Projekt Neptun 100, který analyzuje, jak lidské tělo reaguje na dlouhodobý tlak pod vodou. Profesor je v této buňce uzavřen zcela sám, občas se na něj přijdou podívat studenti nebo jiné odborné a vědecké návštěvy. Jeho pobyt je však přísně monitorován a kontrolován, protože informace o jeho fyzickém a psychickém stavu shromažďují nejen vědci, ale také specializovaní lékaři na souši. Tomuto výzkumu profesor obětoval spoustu času, který mohl trávit se svou rodinou. Dokonce díky tomu nemohl vidět svou dceru promovat. Nyní je však jasné, že svým rekordem dosáhl neprobádaného milníku pro vědu. Dituri navíc doufá, že jeho poznatky umožní lépe pomáhat lidem s traumatickým poraněním mozku.

Převratné zjištění pro celý svět

Přestože svou hypotézu zatím nepotvrdil, podařilo se mu prokázat, že některé buňky se vlivem tlaku zvětšují dvojnásobně, což vědci považují za průlomové zjištění v souvislosti s léčbou nemocí a možným dopadem na stárnutí. Kromě toho chce pomoci přírodě. „Jde o to osídlit světové oceány, starat se o ně, žít v nich a skutečně s nimi dobře zacházet,“ řekl v jednom ze svých rozhovorů profesor, který vymyslel něco zcela nového. Jako učitel se však po svém návratu na zem rozhodně nudit nebude. I nadále bude své studenty učit online výuce a hodlá dodržovat přísný režim včetně cvičení, aby vědcům poskytl relevantní informace o svém zdraví.

Další zdroj článku: Instagram.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz