Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zmrzlina jakou neznáte: Již ve starověku si lidé vychutnávali ledový nápoj z buvolího mléka s kafrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Podle lidové legendy zmrzlinu vynalezli staří Číňané, do Itálie ji přivezl Marco Polo, do Francie Kateřina Medicejská a do Ameriky Thomas Jefferson. Pravdu o nejoblíbenější letní chlazené mléčné pochoutce je však poněkud obtížnější zjistit.

Článek

Ledové nápoje a dezerty jsou známé nejméně od roku 4000 př. n. l., kdy si šlechtici podél řeky Eufrat stavěli ledové domy, aby se zbavili letních veder v Mezopotámii. V pátém století př. n. l. se v ulicích Atén prodával sníh, který se používal k chlazení vína a římský císař Nero si pochutnával na ledovém osvěžení s medem. Prameny z čínské dynastie Tchang popisují sladký nápoj z ledového vodního buvolího mléka s přídavkem kafru.

Pochoutka z nudlí vermicelli v chlazeném sirupu

Chlazené občerstvení bylo oblíbené i v islámském světě. Anglické slovo sherbet pochází z tureckého výrazu pro širokou kategorii slazených nápojů, často chlazených sněhem ze skladů. Faloodeh, perská pochoutka z nudlí vermicelli v chlazeném sirupu, pochází z doby před několika staletími. V Indii si mughalští císaři pochutnávali na kulfi, což je zmrzlina z kondenzovaného mléka zmrazeného ve formách. První ověřené záznamy o kulfi jsou téměř stejné s prvními zmínkami o mražených šerbetech a zmrzlinách v Evropě. V obou případech se zjistilo, že led smíchaný se solí uvede do pohybu chemickou reakci, při níž vznikne teplo nasávající kaše s mnohem nižším bodem tuhnutí než typická voda. Různé směsi, ponořeny do této lázně se solným roztokem vytvářely snadno malé krystalky ledu. Pravidelným mícháním, které zabraňovalo tvorbě velkých ledových krystalů, vznikla zmrzlá pěna, která se dala nabírat.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Zmrzlina byla podávána také králi Karlu II.

První evropské zmrzliny a vodové zmrzliny byly vyrobeny v Itálii na počátku 16. století. Popisy dezertů s vodní zmrzlinou pocházejí z 20. let 16. století a v polovině století a byly součástí banketů v Paříži, Florencii, Neapoli a Španělsku. V roce 1672 Angličan Elias Ashmole zaznamenal, že jeden talíř zmrzliny byl podáván také králi Karlu II. na banketu. V roce 1694 zveřejnil neapolský správce Antonio Latini recept na mléčný sorbet s přídavkem kandované dýně.

Zmrzlina se dostala i přes Atlantik a první dáma koloniálního Marylandu ji podávala již v roce 1744. George Washington zakoupil mechanický zmrzlinovač už v  roce 1784. Ve stejném roce Thomas Jefferson ochutnal francouzskou zmrzlinu, když působil jako diplomat v Paříži. Během svého života Jefferson vydal pouze deset receptů, z nichž jeden byl na vanilkovou zmrzlinu francouzského typu obohacenou vaječnými žloutky.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Zmrzlinová limonáda a pohár

Koncem 19. století se Amerika stala horkou půdou pro inovaci zmrzliny. V roce 1874 namíchal filadelfský lékárník první zmrzlinovou limonádu. Zmrzlinový pohár pochází z roku 1881 a jeho název pravděpodobně pochází z modrých zákonů, které zakazovaly prodej limonád v neděli. První zmrzlinové poháry byly patentovány v 80. letech 19. století, tedy v době, kdy se mléčné koktejly jako zdravý nápoj staly hitem doby.

Oplatkový kornout se proslavil na světové výstavě v St. Louis v roce 1904 a nanuky byly patentovány v roce 1923. Dairy Queen a Carvel tvrdí, že první zmrzlinu s nápojem vyvinuli v polovině 30. let 20. století. Mražený jogurt se objevil až v 70. letech 20. století. Dnes jsou zmrzlina a její ledoví příbuzní známí a oblíbení po celém světě. Dokonce se dovážejí i na Antarktidu, kde je stroj na měkkou zmrzlinu středobodem zájmu vědců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz