Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dom Pérignon: Mnich, který se stal králem šampaňského a pojmenoval vinice pouhým ochutnáním hroznů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public doma in

Dom Pérignon je jedním z nejprestižnějších a nejstarších šampaňských vín, které jsou dnes k dispozici a je považováno za prestižní víno. Víno je pojmenováno po muži se skromným původem. Dom Pierre Pérignon byl benediktinský mnich.

Článek

Dom Pérignon učinil významné pokroky ve výrobě a kvalitě šampaňského v době, kdy se v regionu vyráběla převážně červená vína. Mnohé mýty mu mylně připisují vynález šumivého vína. Byl průkopníkem mnoha metod, které zlepšily jeho následnou výrobu. Na konci jeho života bylo Pérignonovo stejnojmenné šampaňské ceněno po celém světě významnými panovníky, jako byl francouzský král Ludvík XIV. Pérignon byl natolik uznávaný, že byl po své smrti pohřben v části opatství, která je vyhrazena pouze opatům.

 Kdo byl vlastně Pérignon?

Pérignon se narodil v roce 1638 v Sainte-Menehould ve francouzské oblasti Champagne. Byl jedním z osmi dětí a jeho otec byl úředníkem u místního soudce a vlastnil několik vinic. V devatenácti letech vstoupil do benediktinského řádu, kde se nejprve vzdělával a sloužil v opatství Saint-Vannes ve Verdunu. V roce 1668 byl přemístěn do opatství Hautvillers blízko města Épernay. Tady působil jako sklepmistr opatství až do své smrti v roce 1715. Díky jeho vytrvalé a podnikavé práci se za jeho života rozloha vinic v opatství rozrostla a jeho zásluhou se vinařství v regionu stalo vysoce ceněným pro svá bílá vína.

Výrazně zdokonalil výrobu šampaňského

Když Pérignon poprvé přišel do opatství, francouzský dvůr se zdejšímu vínu vyhýbal. Jeho vína nebyla tak intenzivní a barevná jako vína vyráběná v oblastech Burgundska a Bordeaux. Kromě toho svět zažíval malou dobu ledovou, která výrobu vína v zimě ještě více ztěžovala. Navzdory překážkám Pérignon provedl mnoho vylepšení. Mezi převratné novinky patřil zejména vynález lisu, který mu umožnil vyrábět z černých hroznů čiré bílé víno, pochopení vlivu klimatu na výrobu vína a znovuzavedení korku jako účinnějšího těsnění. Také zavedl používání anglického skla, které bylo pevnější a lépe odolávalo tlaku.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Pérignon se však nejvíce proslavil rozsáhlým zdokonalením výroby vína. A to, když si vinaři uvědomili, že sekundárním kvašením v láhvi lze vytvořit bublinky a že je to něco, co lidem chutná. Na jaře však vznikaly problémy, když se kvasinky znovu probudily. Vytvořily velké množství kyslíku a způsobovaly exploze lahví. Pérignon přišel na to, jak zabránit těmto explozím a opětovnému kvašení. Stal se zastáncem sklizně v chladných podmínkách a mícháním hroznů před odesláním do lisu. Propagoval také praktické metody výroby vína s využitím přirozeně probíhajících procesů.

Kolem jeho značky šampaňského se vytvořil kult osobnosti

Dom Pérignon se zpočátku ujal rozvoje výroby vína v klášteře. Jeho bílá vína se velmi prodávala v Paříži a Londýně. Sudy byly dopravovány i do francouzského hlavního města loděmi po řece Marně. Jeho sláva rychle stoupala a Pérignon měl dost rozumu, aby své výrobky pojmenoval svým jménem. Vína nesoucí jeho jméno se prodávala dvakrát dráž než ostatní šampaňská. Tato osobní tvorba byla prvním případem, kdy bylo víno ztotožněno se svým výrobcem a nikoli s regionem nebo církevním řádem.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Koluje o něm mnoho mýtů

Mnoho mýtů kolem Pérignona vzniklo právě díky jednomu z jeho nástupců v opatství Hautvillers Domu Groussardovi, který o Pérignonovi napsal v roce 1821 zprávu. Uvedl, že Pérignon vynalezl šampaňské a vymyslel i další velmi přehnané historky, aby vzbudil zájem o kostel a jeho prestiž. K dalším mýtům o Pérignonovi patří tvrzení, že dokázal přesně pojmenovat vinice ochutnáním jediného hroznu a že byl slepý, přičemž druhý mýtus pravděpodobně pochází z toho, že Pérignon prováděl slepé degustace vína.

V roce 1937 koupila společnost Moët & Chandon značku Dom Pérignon pro své prestižní cuvée. Dnes je Dom Pérignon součástí impéria Moët Hennessy Louis Vuitton, které vlastní nejbohatší muž Francie Bernard Arnault. Je to jedno z nejoceňovanějších šampaňských vín na světě a při prodeji v aukcích často trhá rekordy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz