Hlavní obsah
Cestování

The Shambles: Nejzachovalejší středověká ulice v Evropě, která stojí za návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Tato stará středověká ulice se nachází v centru města York v Anglii. Při procházce touto ulicí si můžete udělat nejlepší představu o tom, jak to přibližně vypadalo ve středověku, protože historie mnoha budov sahá až do čtrnáctého století.

Článek

Když jste v Yorku, musíte navštívit Shambles

The Shambles se někdy používá jako obecné označení pro labyrint spletitých úzkých uliček, které dělají York tak okouzlujícím. The Shambles, což pochází ze středověkého slova Shamel, znamená jatka. Kdysi se mu také říkalo The Great Flesh Shambles, pravděpodobně ještě v anglosaském období Anglie. Jedná se o historickou ulici řeznických obchodů a domů a toto slovo se používalo pro regály, do kterých řezníci ukládali své masné výrobky, aby je mohli vystavit veřejnosti.

V roce 1862 se v této ulici nacházelo asi 26 řeznických obchodů. Každá strana byla vyvýšená, aby řezníci mohli odplavovat odpad. Dvakrát týdně protékalo ulicí velké množství krve. Postupem času však všechny řeznické krámy zavřely a zanikly, pouze v několika obchodech stále visí za okny několik háků na maso, aby připomněly tradici.

Ulice plná obchodů

Shambles byla ulice obchodů a domů, z nichž mnohé měly v zadní části jatka, která zajišťovala pohotový přísun čerstvého masa. Maso bylo vyvěšeno před obchody a položeno k prodeji na dnešních výlohách. Některé z původních řeznických háků připevněných na výlohách obchodů je možné vidět i dodnes.

Vzhledem k absenci moderních hygienických zařízení byl neustálý problém, jak likvidovat odpad vznikající při porážce zvířat ve městě. Po obou stranách dlážděné ulice jsou vyvýšené chodníky, které tvoří kanál. V některých úsecích Shambles je možné dotknout se obou stran ulice nataženýma rukama. Architektura, která dnes působí velmi vznešeně a kuriózně, měla velmi praktický účel. Převislá dřevěná průčelí budov jsou záměrně těsně u sebe, aby poskytovala úkryt zdem wattle and daub pod nimi. Tím se navíc chránilo maso především před přímým slunečním zářením.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Na některých místech je ulice velmi úzká

Jako jedna z nejlépe zachovaných středověkých ulic v Anglii nabízí tato oblast jedinečné okno do minulosti. Zatímco většina ulic města byla rozšířena a modernizována, tato zůstává věrná své tisícileté historii. Je dokonce starší než Cliffordova pevnost na Yorském hradě. Je posetá budovami z různých staletí. Nejstarší z nich jsou navíc tak staré, že vznikly ještě před dobou, kdy se používaly správné požární postupy. Protože jsou dřevěné, byly pravděpodobně postaveny ve 14. století. A stojí dodnes. Kromě nich se zde nacházejí i budovy z 15., 16., 18. a 19. století.

Shambles Market je snem všech milovníků anglické architektury napříč staletími. A je tu také svatyně ze 14. století. Na některých místech je ulice tak úzká, že se mnozí mohou nataženýma rukama dotýkat budov po obou stranách. Dnes to působí velmi dobově až půvabně, ale původně to mělo sloužit spíše praktickému účelu. Těsné stěny a převislá průčelí by byly ideální pro uchovávání masa pod nimi. Masné krámky a trhy v této oblasti vzkvétaly po několik staletí. Nyní však nezbylo ani jedno. Nahradily je pekárny, hospody, klenotnictví, obchody s koláči, kavárny, spižírny s fondánem, obchodníci s duchy z Yorku a další.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz