Hlavní obsah

Nejbezpečnější muž Evropy: Otto Skorzeny byl Hitlerův oblíbenec. Osvobodil i diktátora Mussoliniho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Druhá světová válka byla rozhodně velmi náročnou dobou. Některým lidem se však v nebezpečných dobách daří. Proslaví se například tím, že podstupují rizika a dosahují ohromujících výsledků. Za své činy se stal jednou z mnoha legend i Otto Skorzeny.

Článek

Jeho činy z něj udělaly legendu. Otto Skorzeny, který si svými eskapádami získal všeobecné uznání si vysloužil titul nejnebezpečnější muž Evropy. Otto Skorzeny se narodil 12. června 1908 v rakouské středostavovské rodině. Od útlého věku měl nadání pro jazyky, a kromě rodné němčiny ovládal plynule francouzštinu a angličtinu. Ve škole byl vášnivým šermířem a už tehdy se často účastnil nebezpečných soubojů s živou ocelí. Zúčastnil se několika osobních soubojů, z nichž jeden mu zanechal velkou jizvu přes celý obličej. Otto vstoupil do rakouské nacistické organizace v roce 1932. Byl znám jako velmi charismatická a svéhlavá osobnost.

Za 2. světové války se podílel na mnoha akcích

Po invazi do Polska se Otto Skorzeny pokusil vstoupit do Luftwaffe, ale byl odmítnutý s odůvodněním, že je příliš vysoký a ve svých 31 letech příliš starý. Místo toho nakonec vstoupil do Waffen-SS a absolvoval výcvik u Leibstandarte SS Adolfa Hitlera, což byl pluk vůdcovy osobní stráže. Bojoval v operaci Barbarossa, na kterou si ho vyhledal samotný Adolf Hitler a zač byl vyznamenán Železným křížem II.stupně. Nejznámější akci podnikl Otto Skorzeny 12. září 1943. Tehdy šlo o záchranu Benita Mussoliniho, který byl držen v zajetí v hotelu Campo Imperatore v masivu Gran Sasso d'Italia. Operace se zúčastnil on a 16 výsadkářů, kteří se k cíli dostali pomocí kluzáků. Mezitím byl při rychlém pozemním útoku dobyt dolní konec stanice lanovky, která zajišťovala přístup k hotelu Campo Imperatore. Skorzenyho účast na nájezdu vedla k osvobození Mussoliniho bez jediného výstřelu. Výsledek mise vedl k jeho velké slávě, a tím se stal známým po celé Evropě. Byl nazýván jako hrdina pro Osu a nebezpečné komando pro Spojence. Kromě toho byl Hitlerovým dobrým přítelem a následným rádcem. V té době nebylo žádným tajemstvím, že se stal Hitlerovým oblíbencem.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Po skončení války byl obviněný a souzený

Dva roky po skončení druhé světové války byl Otto Skorzeny internován a čekal na soud kvůli obvinění z krádeže potravinových balíčků Červeného kříže, z krádeže amerických vojenských uniforem a nesprávného používání uniforem. Nošení nepřátelských uniforem je tou dobou v rozporu s válečnými zákony. Všechna obvinění byla nakonec stažena pro nedostatek důkazů. Přesto pro Skorzenyho dny strávené ve vězení neskončily. Další překážkou byly denacifikační procesy, jejichž cílem bylo zbavit Německo všech vrcholných nacistických představitelů a nejvyšších členů SS.

Během čekání na soud v internačním táboře Darmstadt Otto Skorzeny spolu s několika dalšími kamarády z SS uprchl. Skorzeny se připojil ke Gehlenově organizaci, která se skládala z větší části z nacistů a byla vytvořena jako zpravodajská agentura pod velením amerických okupačních sil. V roce 1950 se přestěhoval do Madridu, kde založil malou strojírenskou firmu. Poté byl přijat jako vojenský poradce v Egyptě, kde cvičil egyptské a další arabské jednotky.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V 60. letech se Skorzeny výrazně angažoval ve španělské neonacistické skupině CEDADE a v roce 1970 oficiálně založil mezinárodní krajně pravicovou polovojenskou organizaci Paladin Group. Skorzenymu se díky jeho aktivitám podařilo v poválečném období získat obrovský vliv v celé Evropě a Jižní Americe. Údajně dokonce pracoval jako poradce a osobní strážce Juana a Evy Perónových.

Otto Skorzeny měl dva pohřby

5. července 1975 zemřel v Madridu na rakovinu plic. Jeho tělo bylo zpopelněno a později převezeno do Vídně, kde byly jeho ostatky pohřbeny. Pohřby se konaly dva. Jeden v Madridu a druhý ve Vídni. Obou se zúčastnilo mnoho bývalých nacistů a při obou událostech zaznělo mnoho nacistických pozdravů. Otto Skorzeny byl velmi schopným vojákem, riskantní osobností a plánovačem, který měl jako osobnost během druhé světové války velký význam. I po válce jeho vliv nadále rostl, když se pohyboval po celém světě a angažoval se v organizacích pevně stojících na pravé straně politického spektra. Nebezpečným ho činilo jeho sebevědomí, drzost a inteligence, které se uplatnily v machinacích, jimiž se řídila jeho kariéra nejnebezpečnějšího muže v Evropě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz