Hlavní obsah
Psychologie

Co dělat s podzimní „blbou náladou“? Načerpej inspiraci…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

To nám to léto letos nějak rychle skončilo, co? Taky Ti připadá, že podzim přišel tak nějak náhle, nečekán, nezván? Jak si poradit s „podzimní depkou“?

Článek

To nám to léto letos nějak rychle skončilo, co? Taky Ti připadá, že podzim přišel tak nějak náhle, nečekán, nezván? Ještě nedávno bylo vedro k zalknutí a my netrpělivě vyhlíželi déšť. A ten pak přišel, a nebylo ho málo a s ním i chlad a mlha a blbá nálada…

Není neobvyklé, když tuhle roční dobu nesnášíš psychicky úplně dobře. Existuje i diagnóza sezónní deprese, ale tam je to spíš na odborníka. Já bych teď chtěla mluvit o situaci, kdy sychravé počasí a krátící se dny ovlivňují sice nepříjemně Tvoji psychiku, ale ještě není nutné vyhledat odbornou pomoc. Co je v takové situaci přínosné?

  1. Připusť (a odpusť) si to: Ať už se nám to líbí nebo ne, jsme fyzické bytosti ve fyzickém světě a naše okolí nás ovlivňuje. Takže není nutné se za každou cenu tvářit, že ať je léto nebo zima, moje výkonost a nálada jsou vždy stejně perfektní. Takže si v klidu dej pauzu a chvilku si posmutni, to není nic zlého. Sice nejsme medvědi a do zimního spánku se tudíž neukládáme, ale i přesto je fajn trochu…
  2. Zpomal a zamysli se: Příroda nás k tomu stejně nutí nedostatkem světla, takže proč toho nevyužít a nedat si nějaký čas sám pro sebe, kdy budu jen tak zevlit a bloumat a rozjímat. A samozřejmě i to je často zdrojem psychické nepohody, která nás dohání. Přes léto je totiž daleko lehčí se nepříjemným myšlenkám vyhýbat a utíkat před nimi k nějaké aktivitě. Teď už je to o něco horší. Zvlášť když Tě sklátí nějaká podzimní viróza.
  3. Hledej zdroj: Co je to, o čem přemýšlíš? Jsou Ti ty myšlenky nějak užitečné? Snaží se Ti Tvoje podvědomí něco sdělit? Je nějaké téma, o kterém víš, že bys ho měl/a řešit, ale nechce se Ti, tak to stále odkládáš? Není od věci udělat si v sobě čas od času trochu inventuru a zamyslet se, co mi nevyhovuje a kam chci dále směřovat. Možná to není na začátku příjemné, ale je to přínosné.
  4. Zkus meditaci: Pokud jsi přišel/přišla na to, že Tvoje myšlenky jsou neužitečné a nijak Ti nepomáhají, jedná se o spíše o obavy z věcí, které nemůžeš změnit? A máš nějaké zkušenosti s meditací? Pokud ne, opravdu doporučuji. Na YouTube, Spotify, atd. najdeš mnoho druhů řízených meditací i pro začátečníky, zkus tomu dát šanci. Na zklidnění nepříjemných myšlenek je meditace osvědčený recept.
  5. Buď venku: I když je hnusně a většinu času prší, zkus najít každý den aspoň pár minut času a strávit je venku, ideálně v pohybu. Je biologicky dáno, že potřebujeme slunce a nějaké paprsky proniknou i přes mraky. Tak se hecni a vyraz ven, i když je odporně a prší. A že nemáš v čem?
  6. Udělej si radost: Kup si třeba nepromokavou bundu a hezký gumáky, ať máš o výmluvu míň a nějakou tu holčičí (nebo klučičí) radost k tomu. Ne že bych chtěla podporovat konzumní způsob života a tvrdit, že nákupy jsou lék na všechny problémy, ale občas si udělat nějakou radost něčím novým není zločin.
  7. Zkus něco nového: Podzim není jen čas konce, je to taky čas nových začátků. Nakonec škola taky začíná v září, ne? Tak se zamysli nad sportem, koníčkem, aktivitou, které by Tě lákalo vyzkoušet a pusť se do toho.

Tak to jsou moje tipy pro tohle roční období. Jestli Tebe napadlo ještě něco dalšího, můžeš to tady napsat jako komentář pod článek. Pokud si chceš přečíst více mých blogových příspěvků, odkaz je zde.

Hezký podzim všem

H.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz