Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak po rozchodu začít znovu? Kdy je ten pravý čas opět randit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Vstup zpět na seznamovací scénu po rozchodu či rozvodu může být náročnou výzvou. Je to proces plný emocí, od strachu a obav až po nadšená očekávání. Jak poznat, že už jste připraveni znovu začít randit?

Článek

Po špatném rozchodu se může zdát, že už nikdy nebudete chtít nikomu důvěřovat. Pro někoho může být pocit ztráty nebo opuštění po rozchodu podobný pocitům prožívaným po úmrtí blízkého člověka. Ztráta opory, která formovala váš každodenní život, i když byl třeba vztah turbulentní nebo méně funkční, často vyvolá velkou bolest.

Z takového vztahu si neseme batoh plný emocí – smutku, zmatení a možná i úlevy. Je klíčové nejdříve s těmito emocemi pracovat. Věnovat čas uzdravení neznamená jen sedět a čekat, dokud nepřijde ten pravý čas. Je třeba aktivní práce s vašimi pocity.

Představte si to asi takhle: když si procházíte v hlavě jednotlivé části vašeho minulého vztahu, rozumíte tomu, co se stalo. A přijímáte své pocity. To je důležité, protože vrhání se zpět do randění bez uzdravení může vést k přetrvávajícím nevyřešeným emocím v nových vztazích. Prostě byste se mohli znovu chytit do stejné pasti.

Jste připraveni začít znovu randit?

Po prožití hlubokého zármutku a zklamání může být představa návratu do světa randění až paralyzující. Je naprosto normální cítit nejistotu a ptát se, zda jsem „připraven/á?“ nebo „Odkud mám začít?“.

Někdy místo toho našeho vlastního rozhodnutí, že už je pravý čas, nás tlačí do nových vztahů okolí. Věty typu: „No tak, už by sis měla konečně někoho zase najít,“ a podobně možná slyšíte od přátel poměrně často. Ale dát na jejich rady je dobré jedině ve chvíli, že už se skutečně cítíme připraveni.

Vrátit se do seznamovacího kolotoče po pauze může připomínat skok do hluboké vody – je to vzrušující, ale zároveň i trochu děsivé. Ať už obnovujete svůj profil na seznamovacích aplikacích nebo se snažíte potkat lidi tradiční cestou. Znovu se ponořit do světa randění znamená znovu objevovat, co a jak.

Signály připravenosti

Zde jsou některé znaky, které mohou ukazovat na to, že jste připraveni začít znovu:

Líbí se vám představa setkávání se s někým novým. Místo obav ze schůzek nebo porovnávání každého s vaší/m ex máte skutečný zájem poznat nové lidi.

Jste spokojeni sami se sebou jako se single osobou. To znamená, že jste našli pohodu a spokojenost ve vlastní společnosti a hledáte nový vztah, protože to chcete. Ne protože to cítíte jako nutnost.

Váš minulý vztah se vám jeví jako uzavřená kapitola. Můžete na něj vzpomínat bez bolestných emocí a přijmout ho jako součást vaší minulosti.

Zamyslete se, co hledáte

Jakmile se cítíte připraveni, zamyslete se nad tím, co od nového vztahu očekáváte. Nejde o to vypsat všechny vlastnosti do posledního detailu, ale pochopit, které hodnoty a charakterové rysy jsou pro vás u partnera klíčové.

Porozumění vašim pravým přáním vám umožní navigovat světem randění s jasnějším pohledem. Ušetří vám to čas strávený s lidmi, kteří nesdílejí vaše záměry, hodnoty, představy o budoucnosti.

Není nutné spěchat. Vracejte se k randění ve svém vlastním tempu. Začínat pomalu vám umožní postupně si obnovit sebevědomí a zvyknout si na seznamovací scénu, aniž byste se cítili přetíženi. Seznamování není závod.

Nové začátky

Když jsme byli součástí páru, můžeme ztratit přehled o tom, kým jsme jako jednotlivci. Náš pocit identity je možná narušen obtížným vztahem nebo bolestivým rozchodem. Prostě sami sebe tak trochu ztratíme. Zkuste nehledat potvrzení vlastní hodnoty v novém vztahu, ale především sami v sobě.

Komunikace je základem každého vztahu a začíná již při randění. Je důležité být otevřený/á a upřímný/á ohledně svých pocitů, záměrů a očekávání. Nebojte se říct pravdivě, co očekáváte. Otevřená komunikace pomáhá předcházet nedorozumění a zklamání. Vytváří základ důvěry mezi vámi a vašimi potenciálními partnery.

Skoro všichni lidé touží po pocitech spojení, sounáležitosti a podpory, které vztahy přinášejí. Je přirozené chtít být součástí páru. Ale je důležité, abyste byli polovinou takového páru, jehož součástí opravdu chcete být.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz