Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak zvládnout velké životní změny s grácií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Náš mozek nemá změny rád a preventivně se jim brání. Ale jak se říká, změna je život a život je změna. Jak je tedy na to?

Článek

Tak si tak přemýšlím, proč je pro nás tak složitá změna v životě. Rozhodnout se něco změnit je tak neuvěřitelně náročné a vlastně potenciálně nebezpečné. Jak je nám lépe v tom známém smrádku, ale teplíčku?

Často se člověk přistihne při přemýšlení typu – co když to nevyjde, jak pak budu vypadat, všichni ze mne budou mít srandu, úplně se historicky znemožním…

Jestli mi vlastně není lépe, tak, jak to je. Sice mi to vůbec nevyhovuje, každý den se budím už předem otráven a ploužím se od povinnosti k povinnosti, radost mi nedělá nic. Ale aspoň to znám…

A tak většina lidí prožije život, který jim nevyhovuje, ve vztazích, které je ubíjejí, v práci, kde se musí ráno pokaždé nutit vejít do dveří, ale nic neriskují.

Když se přistihnu, že přesně takto uvažuju, že takhle je to vlastně OK a že mi to stačí, vzpomenu si na Descartův čtverec.

Descartův čtverec je taková svého druhu rozhodovací matice, která nám má pomoci se rozhodnout něco udělat (nebo neudělat). Zní asi následovně:

1. Co se stane, když se tohle stane? (tj. jaké z toho budu mít výhody)
2. Co se stane, když se tohle nestane? (tj. všechno zůstane při starém, co je na tom dobrého)
3. Co se nestane, když se tohle stane? (tj. jaké nevýhody změna přináší)
4. Co se nestane, když se tohle nestane? (tj. co negativního přinese, když se pro změnu nerozhodnu)

Když se takhle zamyslíte například nad otázkou, zda změnit práci, když mě ta současná už tak strašlivě ubíjí. Zkusíte si popravdě v hlavě představit (a na papír napsat) všechny možné situace, třeba vám to dodá energii, která je ke změně nutná.

Proto se k ní taky tak často neodhodláme. Protože změna vyžaduje energii a náš mozek je nastaven na to, aby energií šetřil.

Proto nám našeptává ty sabotérské věty o tom, že takhle to vlastně stačí. A že kdo ví, co by se stalo, kdybychom se s tím nespokojili a chtěli něco jiného, nového.

Mozek to s námi nemyslí zle, jen funguje úsporně. Jako úsporná žárovka. Je ale schopen zařídit i ohňostroj, když mu to pořádně vysvětlíme. Tak zkuste zažehnout ohňostroj nápadů třeba s pomocí pana Descarta.

Hezký den,

H.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz