Hlavní obsah
Psychologie

Jen si tak plout na vlnách flow: hledání svatého grálu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Flow je psychologický stav, který charakterizuje úplné ponoření a soustředění se na určitou činnost. Je to něco, co leckdo ve své práci marně hledá. Takový svatý grál aktivity. Jak ho tedy najít?

Článek

Jen tak si lebedit na vlnách flow je jako hledání svatého grálu - obojí vyžaduje svůj podíl odhodlání, průzkumu a štěstí. Ale co to to flow vlastně je a jak ho najít?

Flow, pojmenovaný psychologem Mihaly Csikszentmihalyi (v 70. letech 20. století), označuje stav plné ponoření se do aktivity, během kterého úplně zapomínáme na čas a přestáváme vnímat okolní svět. Tento stav nám umožňuje dosahovat maximální produktivity a zároveň cítit hluboké uspokojení a radost z práce.

To je ta chvíle, kdy jsme tak pohlceni tím, co děláme, že nám přestává záležet na všem ostatním. Pro mnohé je to jako mistrovský zápas pro fotbalové fanoušky - nic jiného v tu chvíli neexistuje, kromě této jedinečné zkušenosti.

Klíčové rysy flow zahrnují:

Intenzivní soustředění: Plná pozornost je věnována právě vykonávané činnosti, na nic jiného nemyslíme.

Ztráta vnímání času: Čas se zdá být zkreslený, často rychleji ubíhá. Takový ten pocit, že poslední dvě hodiny někam zmizely. Znáte to? To je flow…

Pocit kontroly: Osoba má pocit, že má situaci pod kontrolou, i když činnost může být náročná. Takže flow můžete dosáhnout v běhu, ale ne při hraní volejbalu.

Jasné cíle a zpětná vazba: Cíle jsou jasně definované a zpětná vazba je okamžitá. Vím, čeho chci dosáhnout a okamžitě vím, jestli se mi to daří a nebo ne.

Vyvážená výzva: Činnost je optimálně vyvážená mezi výzvou a schopnostmi osoby, což zabraňuje pocitu nudy nebo přetížení. Výzva, ale reálná.

Ztráta sebereflexe: Osoba se soustředí natolik, že se přestává vědomě vnímat, často zapomíná na sebe sama. Někdy vytěsníme i fyziologické potřeby.

Autotelická zkušenost: Činnost je sama o sobě odměňující, nezávisle na vnějším hodnocení nebo odměnách. Dělám to proto, že mě baví činnost samotná.

Ale jak na to?

Průzkum ukazuje, že flow je nejčastěji dosaženo tehdy, když jsou naše dovednosti přesně na stejné úrovni jako výzvy, kterým čelíme. Když jsme schopni plout na hranici svých možností, aniž bychom se cítili přetíženi nebo trochu nudili. Právě tam se často nacházíme v tom nejhlubším flow.

Existuje několik strategií, jak dosáhnout tohoto stavu. Jednou z nich je jasně si stanovit cíle a mít zpětnou vazbu, která nám pomáhá udržovat směr. Také je důležité získat kontrolu nad svým prostředím, eliminovat rušivé faktory a vytvořit podmínky, které podporují soustředění a pohlcení se do aktivity. Techniky jako je mindfulness nebo time blocking mohou být velmi užitečné.

Ale pozor, cesta k flow není vždy hladká. Někdy se můžeme ocitnout v stavu úzkosti nebo nudě. To se stane právě když se naše dovednosti neshodují s výzvami, kterým čelíme. Nebo naopak, když jsou výzvy příliš malé na to, abychom je považovali za přitažlivé.

Nicméně, když se nám podaří nalézt to správné spojení mezi našimi dovednostmi a výzvami, je to jako objevit svůj vlastní svatý grál. Každý den nám může přinést novou možnost prozkoumat hlubiny tohoto stavu, který nám může přinést nejen radost a naplnění, ale také zvýšený výkon a produktivitu.

Takže jak najít ten svatý grál flow? Možná je odpověď v paradoxu: hledejte, aniž byste hledali. Buďte otevření novým zážitkům, naslouchejte své intuici a nezapomeňte si občas jen tak hrát. A kdo ví, třeba najdete svoje flow.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz