Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kombucha: Poklad předků, nebo nafouknutá bublina?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Kombucha je v posledních letech zase trendy. Různí výrobci se předhánějí v seznamech zdravotních benefitů, které přináší. Je opravdu takovou superpotravinou a jak si ji snadno (a levně) připravíme doma?

Článek

Kombucha je nápoj, který zažívá velký comeback. Někteří si možná pamatujete, že stávala v devadesátkách někde na kuchyňské lince téměř každé české domácnosti. A nyní si ji můžete dát v nejrůznějších variantách a příchutích v každém hipster podniku.

Tak je opravdu takový poklad, nebo jen nafouknutá bublina?

Pojďme se podívat na historii, složení, možnosti pěstování, a výzkumy, které se tímto záhadným nápojem zabývají.

Historie a složení

Kombucha je fermentovaný čaj, který pochází z Číny nebo z Japonska (to není přesně známo). Údajně se vyrábí už více než 2000 let.

Starověcí Číňané věřili, že má zázračné léčebné účinky a nazývali ji „elixírem nesmrtelnosti“. Postupně se kombucha rozšířila přes Rusko do Evropy a dnes ji známe po celém světě.

Složení kombuchy je jednoduché, ale fascinující. Už jen to, že ji běžně nazýváme houbou, ale přitom vůbec o houbu nejde. Základem je černý nebo zelený čaj, cukr a tzv. SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), což je symbiotická kultura bakterií a kvasinek.

Tato „čajová houba“ fermentuje nápoj, který se stává mírně kyselým a nasyceným bublinkami. Výsledkem je osvěžující, lehce perlivý nápoj s jemně nakyslou chutí.

Výzkumy o prospěšnosti

Výzkumů na téma kombuchy není zatím tolik, kolik by si její zastánci přáli, ale několik jich stojí za zmínku. Studie publikovaná v časopise Journal of Medicinal Food ukázala, že kombucha může mít antioxidační a detoxikační vlastnosti, které mohou pomoci chránit játra před toxiny .

Další výzkum publikovaný v Frontiers in Microbiology se zaměřil na probiotické účinky kombuchy a naznačil, že konzumace tohoto nápoje může pozitivně ovlivnit střevní mikroflóru.

Přestože výsledky výzkumů jsou slibné, je důležité brát v úvahu, že mnoho studií bylo prováděno na zvířatech nebo v laboratorních podmínkách.

Proto je potřeba dalšího výzkumu na lidech, aby bylo možné přesně určit, jaké zdravotní benefity kombucha skutečně přináší.

Jak pěstovat doma

Pěstování kombuchy doma je překvapivě jednoduché a může to být zábavný projekt. Stačí vám pouze několik základních ingrediencí a trocha trpělivosti. Zde je základní postup:

  1. Připravte čaj: Uvařte 1 litr vody a přidejte 2-3 lžíce cukru. Po rozpuštění cukru přidejte 2 sáčky černého nebo zeleného čaje a nechte louhovat asi 10 minut. Některé zdroje uvádějí, že primárně bychom měli používat zejména černý čaj, zelený jen občas. Poté čaj vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Přidejte "houbu": Do vychladlého čaje vložte "houbu" a přidejte asi 100 ml hotové kombuchy jako startér. Základ pro domácí výrobu kombuchy můžete koupit v prodejnách zdravé výživy nebo online.
  3. Fermentace: Zakryjte nádobu čistým plátýnkem nebo papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou. Nechte stát na tmavém a teplém místě (asi 20-25 °C) po dobu 7-10 dní. Během této doby začne SCOBY fermentovat čaj a vytvářet kombuchu.
  4. Ochutnejte a stočte: Po 7-10 dnech (klidně dříve, pokud jste nervózní) ochutnejte kombuchu. Pokud je dostatečně kyselá, můžete ji stáčet do lahví. Pokud máte rádi perlivější nápoj, můžete ji nechat ještě několik dní fermentovat v uzavřených lahvích při pokojové teplotě.
  5. Užijte si: Kombucha je připravena k pití! Můžete ji skladovat v lednici, kde vydrží několik týdnů. Lze samozřejmě i míchat s různými ovocnými šťávami a nápoji pro větší paletu chutí.

Kombucha je nápoj s bohatou historií a mnoha potenciálními zdravotními přínosy. Ať už věříte v její léčebné účinky nebo si ji chcete vyzkoušet jako zajímavý domácí projekt, stojí za to dát jí šanci.

A kdo ví? Možná objevíte svůj nový oblíbený nápoj, který potěší vaše chuťové buňky i vaše zdraví.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz