Hlavní obsah
Psychologie

Konec manipulace: naučte se bránit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Jak poznat, že se mnou partner manipuluje? A hlavně, jak se bránit? Manipulace ve vztahu může být nenápadná, ale její důsledky o to škodlivější.

Článek

Proč mají někteří lidé silnou tendenci s druhými manipulovat? Často je toto chování způsobeno touhou po kontrole a moci. Manipulátoři se cítí silnější a bezpečnější, když mohou ovládat chování a rozhodnutí ostatních. Tato potřeba kontroly může pramenit z nízkého sebevědomí nebo pocitu nejistoty. Manipulátor se snaží kompenzovat si vlastní obavy tím, že ovládá druhého.

Dalším důvodem může být získání osobního prospěchu. Manipulátoři často používají taktiky, které jim umožňují dosáhnout svých cílů a zájmů. Manipulace se také může objevit v důsledku naučeného chování – pokud člověk vyrůstal v prostředí, kde byla manipulace běžnou strategií, může ji považovat za normální způsob interakce s ostatními. Prostě se jinak vést vztahy nenaučil.

Někteří lidé manipulují druhými z důvodu nedostatku empatie a sociálních dovedností. Nedokáží pochopit nebo respektovat pocity a potřeby druhých. Tak používají manipulativní techniky k dosažení svých cílů, bez ohledu na následky pro ostatní.

Jak odhalit manipulaci?

Jedním z nejčastějších znaků manipulace je vyvolaný pocit viny a hanby. Manipulátoři často používají tento nástroj, aby nás ovládli. Když slýcháme věty jako „Kdybys mě opravdu miloval/a, udělal/a bys to pro mě“ nebo „Kvůli tobě se cítím tak špatně“. Tímto způsobem nás nutí cítit se špatně za něco, co jsme možná ani neudělali.

Dalším typickým příznakem manipulace je gaslighting. Technika, kdy manipulátor překrucuje realitu a vyvolává pocit, že ztrácíme rozum. Například nás přesvědčuje, že si špatně pamatujeme určité události, nebo že přeháníme. Často slyšíme věty jako „Ty jsi blázen“ nebo „Takhle se to nikdy nestalo“.

Dalším varovným signálem je snaha o izolování od přátel a rodiny. Na toto chování je třeba si dát obzvláštní pozor. Manipulátor obvykle tvrdí, že nikdo jiný nás nechápe tak dobře jako on/ona, nebo že to s námi naši blízcí nemyslí dobře (rozuměj, tak jako on/ona). Cílem je mít nad námi větší kontrolu a odstranit podpůrný systém. Tím pádem jsme více zranitelní a vydaní mu na milost.

Přehnané sliby a prázdná slova jsou dalším znakem manipulace. Manipulátor často slibuje hory doly, ale nikdy své sliby nesplní. Je to způsob, jak nás držet v naději, že se situace zlepší. Realita ale zůstává stejná.

Další formou manipulace je kontrola přes finance nebo čas. Manipulátoři často kontrolují naše finance nebo nám říkají, jak bychom měli trávit svůj volný čas. Tím v nás po čase vyvolají pocit, že se o své peníze sami bez nich nedokážeme postarat, a že jsme bez jejich pomoci bezradní.

Jak se bránit?

Rozpoznání těchto varovných signálů je prvním krokem k obraně proti manipulaci. Důležité je si je uvědomovat a přiznat si, že se jedná o manipulaci. Nastavení jasných hranic je dalším důležitým krokem. Ujasněme si, co je pro nás přijatelné a co ne. Komunikujme své hranice jasně a rozhodně. Například „Není mi příjemné, když mě obviňuješ za věci, které jsem neudělal/a“.

Udržování podpůrného systému je klíčové. Nezapomínejme na své přátele a rodinu. Je důležité s nimi sdílet své pocity a situace, ve kterých se nacházíme. Podpůrný systém je důležitý, abychom se necítili izolovaní.

Práce na sebevědomí je další důležitý aspekt. Manipulátoři často cíleně a programově snižují naši sebeúctu. Věnujme se aktivitám, které nás baví a ve kterých jsme dobří. Sebevědomý člověk je pro manipulátora těžším cílem.

Pokud máte pocit, že je manipulace vážná a nedokážete se z ní vymanit sami, neváhejte vyhledat terapeuta nebo kouče. Profesionální pomoc vám může poskytnout nástroje a strategie, jak se postavit manipulaci čelem.

Studie ukazují, že manipulace ve vztazích může mít dlouhodobé negativní dopady na psychické zdraví. Výzkumy dokládají, že oběti manipulace často trpí depresemi, úzkostmi a posttraumatickým stresem. Je tedy důležité nejen rozpoznat manipulaci, ale také se jí aktivně bránit.

Nikdo nemá právo s námi manipulovat a ovládat nás. Buďme silní, nastavme si hranice, a nebojme se v případě potřeby hledat pomoc. Ve zdravém vztahu je místo pro oba rovnoprávné partnery, ne pro kontrolu a manipulaci.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz