Hlavní obsah

Proč se hádáme? Nejčastější příčiny partnerských sporů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Chcete vědět, proč se vaše debaty o ukládání nádobí do myčky mění v opravdové bitvy? Nebo proč se zdá, že váš partner nepochopí ani velmi zjevné signály? Jaké jsou nejčastější důvody, proč se hádáme?

Článek

Všichni si na začátku plánujeme harmonické soužití. Jak to, že se nám tak často nedaří tohle předsevzetí dodržet? Jedním z velmi častých témat, se kterými moji klienti do koučování přichází, jsou hádky a konflikty.

Proč se tedy tak často hádáme? Mnohé spory pramení z podobných zdrojů, Pramení z podobných témat. Jaké příčiny sporů a konfliktů vnímám jako nejčastější a jak je možné je řešit?

Komunikace: Jsou všechny problémy vlastně chyby v komunikaci?

Asi vám nemusím říkat, že nedostatečná nebo špatná komunikace je jednou z nejčastějších příčin konfliktů. Představte si situaci: Pár, Jana a Petr, jsou spolu už víc než 10 let, ale poslední dobou se čím dál častěji hádají. Jana si stěžuje, že Petr tráví příliš času v práci a nekomunikuje s ní jinak než o praktických věcech. Kdy a kde naložit děti, co je třeba zařídit, prostě organizace domácnosti.

Petr má na druhou stranu pocit, že Jana ho neustále kritizuje. A že on se jí nikdy nedokáže zavděčit, i když se přece tolik snaží. Stará se o rodinu a dělá, co může. Tenhle začarovaný kruh nedorozumění a pocitů přehlížení vede k častým hádkám.

Aby bylo možné tenhle problém vyřešit, je třeba si uvědomit jednu věc. A to že otevřená a upřímná komunikace mezi partnery není nějaká nadstavba, ale je základním stavebním kamenem zdravého vztahu. Udělejte si z mluvení spolu prioritu.

Doporučuji párům, aby si vyhradili čas na pravidelné rozhovory, kde mohou otevřeně sdílet své myšlenky a pocity bez obav z kritiky. Třeba si naplánovat pravidelné „rande“, kde budou mít možnost uniknout všedním starostem a dát prostor upřímné komunikaci. Takový přístup může výrazně zlepšit jejich vzájemné porozumění a snížit počet konfliktů.

Peníze: Věčné téma

Další častou příčinou sporů jsou finance. asi znáte takové příklady i ze svému okolí nebo z vlastní domácnosti. Zkuste si představit další pár, Veroniku a Tomáše. Veronika je šetrná, rozmýšlí a pečlivě plánuje rodinný rozpočet, zato Tomáš má tendenci utrácet peníze impulzivně.

Veronika se často cítí frustrovaná. Hlavně když vidí, jak Tomáš bez rozmyslu utrácí peníze za věci, které ona považuje za zbytečné. Tomáš na druhé straně cítí, že Veronika ho neustále kontroluje a omezuje jeho svobodu. Přece není malé dítě, že?

Tenhle druh konfliktu lze zmírnit tím, že si oba partneři sednou a vytvoří společný finanční plán, který bude respektovat potřeby a přání obou stran. Bez mluvení to zase nepůjde. Mimo jiné proto, že každý z nás vychází z různého rodinného zázemí a má k financím jiný vztah.

Určitě pomůže diskutovat o finančních prioritách a najít kompromis, který bude vyhovovat oběma. Není funkční situace, kdy má jeden z partnerů pocit, že na toho druhého doplácí.

Vize budoucnosti: Rozdílné hodnoty a priority

Rozdílné hodnoty a životní priority mohou být dalším zdrojem napětí ve vztahu. Například Karla a David jsou spolu už několik let. Ale zatímco Karla by chtěla založit rodinu a usadit se, David je stále intenzivně zaměřený na svou kariéru. Není připravený na závazky, které přináší rodičovství. Tato rozdílnost v prioritách často vede k pocitům zklamání a frustrace, což může vyústit v časté spory.

V tomto případě je klíčové, aby si partneři vzájemně porozuměli a respektovali své odlišné pohledy na život. Pomáhá otevřeně diskutovat o svých snech a přáních a hledat společné cíle, které mohou oba naplnit. Tak, aby jejich společná cesta mířila směrem, který je v souladu s nimi oběma.

Důležité je nehledat kompromis, ale opravdu společné řešení. Může to být dlouhé a náročné hledání, ale rozhodně stojí za to. Takže se vracíme zpátky ke komunikaci, která je opravdu základním stavebním kamenem pro každý vztah.

Partnerské spory jsou nevyhnutelnou součástí každého vztahu, protože jsme prostě různí lidé s různými přáními a potřebami. Důležité ale je, jak se s nimi vypořádáme. Komunikace, porozumění a ochota hledat řešení jsou klíčovými prvky, které pomůžou překonat i ty nejtěžší konflikty.

Bez chuti a odhodlání na vztahu pracovat se nikdy moc daleko nedostaneme. A to je přece škoda, ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz