Hlavní obsah
Psychologie

Snažíš se vyhovět úplně každému? Možná jsi people pleaser

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Každý den se na nás lidé obracejí s různými přáními a potřebami. V práci, v rodině, přátelé i úplně cizí lidé…

Článek

Máš automatickou tendenci každé takové prosbě nebo přání vyhovět? Setkávám se s tím ve své koučovací praxi často. Existuje velká skupina lidí, kterým se anglicky říká people pleaser.

Co to znamená? Ve zkratce to, že uděláš (skoro) cokoli pro to, abys druhé potěšil, abys jim vyhověl. Není nic zlého na tom pomáhat ostatním, ale pokud Tě okolí zneužívá a Tobě pak nezbývá čas ani energie pro sebe, možná by stálo za to se zamyslet nad změnou.

Jak se typicky pozná, kdy už to zachází trošku příliš daleko a přestává ti to sloužit? Když máš problém prostě komukoli říct ne. Cítíš se špatně, když odmítáš jakoukoli žádost. Když se máš tendenci omlouvat se na věci, které jsi nezavinil. A taky často souhlasíš s názorem ostatních ne ani proto, že bys skutečně sdílel jejich postoj, ale aby tě nepřestali mít rádi.

Prostě odvozuješ svoji hodnotu jako člověka od názoru okolí. Nutně potřebuješ, aby tě ostatní měli rádi, tak se vždy a za všech okolností chováš jako hodná holka/hodný kluk. I kdyby tím mělo trpět tvoje mentální nebo fyzické zdraví.

Připadá ti to povědomé?

Pokud ses v tomhle popisu poznal, možná sám na sobě vnímáš, jak tě tenhle přístup vyčerpává. Pokud s tím chceš něco dělat, určitě je to možná. První krok je jako vždy si uvědomit, že se tak chovám a zkusit si zmapovat, v jakých situacích k tomu mám největší sklon. Je to v práci, směrem k partnerovi, k dětem, k přátelům, …?

A dalším krokem je začít si budovat odolnost. Zkusit si, jaké to je, občas někomu říct „ne“. Začít pomalu a postupně, netlačit na sebe a neočekávat změnu přes noc. Návyky, které dlouho budujeme, nikdy neodstraníme ze dne na den.

Možná, že velmi brzy zjistíš, že i když občas řekneš „ne“, tvoje okolí tě neodsoudí a nezavrhne. A tobě zbyde víc sil na věci, které jsou pro tebe skutečně důležité.

Hezký den,

H.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz