Hlavní obsah
Seberozvoj

Srovnávání je zloděj radosti: Jak přestat závidět dokonalý život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Toxické porovnávání se s ostatními nám nic dobrého nepřináší, přesto si často nemůžeme pomoct. Jak přestat řešit, kdo se má líp?

Článek

Srovnávání se s ostatními je něco, co všichni děláme. Ať chceme nebo ne, často se přistihneme, jak se porovnáváme. S kolegy, přáteli, nebo dokonce s náhodnými lidmi na sociálních sítích. Je to naprosto přirozené – evolučně jsme nastaveni na to, abychom sledovali ostatní a hodnotili své místo v rámci skupiny. Ale co když vám řeknu, že toto přirozené chování může být ve skutečnosti velmi škodlivé pro naši psychiku a celkový životní pohled?

První, co je třeba si uvědomit, je, že srovnávání se s ostatními je velmi často zkreslené. Když sledujeme něčí příspěvky na sociálních sítích, vidíme jen ty nejlepší momenty života. Úspěchy, krásné dovolené, šťastné rodinné chvíle. Co skoro nikdy nevidíme, jsou jejich problémy, neúspěchy a těžkosti. Takže se srovnáváme s něčím, co není úplně reálné. To nás může vést k pocitům nedostatečnosti a frustrace. Nebo vy snad sdílíte, že jste ráno zaspali do práce a děti jsou už zase příšerně protivné?

Další téma je, že každý z nás je jedinečný. Máme různé talenty, zájmy, životní cesty a hodnoty. Srovnávání se s ostatními nás odvádí od naší vlastní cesty a nutí nás soustředit se na něco, co pro nás nemusí být vůbec důležité. Místo toho, abychom se zaměřili na své vlastní cíle a sny, začneme se honit za něčím, co ani nechceme. Jen proto, že to má někdo jiný. Ne všichni chceme žít jako digitální nomádi a pracovat z karavanu. Je v pořádku mít jiné sny než většina.

Srovnávání se také může negativně ovlivnit naši motivaci a sebevědomí. Pokud se neustále srovnáváme s lidmi, kteří jsou v něčem lepší, můžeme se cítit demotivovaní a nedostateční, prostě k ničemu. Místo toho, abychom oslavovali své vlastní úspěchy a pokroky, vidíme jen to, co nám chybí. To nám může sebrat všechnu motivaci a elán pouštět se do nových věcí.

Co tedy s tím?

Jak se vyhnout škodlivému srovnávání se s ostatními?

Zaměření se na sebe: Zaměřte se na své vlastní cíle, sny a pokroky. Uvědomte si, že každý má svou vlastní cestu a je v pořádku, že ta vaše je jiná než cesty ostatních.

Omezení času na sociálních sítích: Sociální sítě mohou být skvělým nástrojem, ale také mohou zesilovat tendenci k srovnávání. Zkuste omezit svůj čas na sociálních sítích a zaměřit se více na skutečné vztahy a zážitky.

Praktikování vděčnosti: Zaměřte se na to, co máte, místo na to, co nemáte. Vděčnost může pomoci změnit váš pohled a zvýšit vaše štěstí. Psát si například deník vděčnosti je výzkumy podložená cesta ke spokojenějšímu životu.

Laskavost sama k sobě: Uvědomujte si, že nikdo není dokonalý a že je v pořádku dělat chyby. Buďte k sobě laskaví a oslavujte své úspěchy, i když jsou malé.

Inspirace místo závisti: Místo toho, abyste záviděli úspěchy ostatních, zkuste se jimi inspirovat. Učte se od lidí, kteří vás inspirují, a přemýšlejte, jak můžete jejich úspěchy aplikovat na svůj vlastní život.

Srovnávání se s ostatními nemůžeme ale ze života úplně eliminovat. Jsme nakonec smečková stvoření a je to zkrátka v nás. Ale uvědomte si, že každý z nás má svou vlastní cestu a že je v pořádku být jiný.

Život je příliš krátký na to, abychom ho strávili záviděním auta sousedovi, kariéry spolužačce a perfektního rodinného života kamarádce z dětství. Zkusme se spíše soustředit na soutěž se svým včerejším já.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz