Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Toxické vztahy: Když chybí respekt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Na začátku partnerského vztahu často hodně mluvíme o lásce. O respektu ne, ten není sexy. Ale bez něj nemůže žádný plnohodnotný vztah existovat. Jak to vypadá, když respekt chybí?

Článek

Jako kouč se už několik let věnuji mimo jiné práci s lidmi, kteří se potýkají s různými výzvami ve svých partnerských vztazích.

Dnes bych se s vámi chtěla podělit o téma, které je bohužel velmi časté a může mít zásadní dopad na kvalitu našeho života – nedostatek vzájemného respektu ve vztahu. Každý/á z nás si zaslouží lásku, respekt a podporu. Bohužel to ale není vždy to, co ve vztahu dostáváme.

Co znamená respekt ve vztahu?

Respekt ve vztahu znamená uznávat a vážit si partnera jako rovnocenného člověka. Zahrnuje to naslouchání, oceňování názorů a emocí druhého a důstojné zacházení. Bez respektu se vztah stává nerovným a nezdravým. Bohužel, mnohdy se ocitáme v situaci, kdy partner potřebný respekt neposkytuje.

Můj příběh začíná s Veronikou, mladou učitelkou, která se do svého partnera Pavla zamilovala během léta, seznámil je na zahradní párty společný kamarád. Pavel byl okouzlující, vtipný a zdálo se, že ji opravdu miluje. Zpočátku bylo vše perfektní, ale postupem času se začaly objevovat malé náznaky toho, že něco není v pořádku.

Veronika si začala všímat, že Pavel ji často kritizuje za maličkosti. „Proč si vždycky oblékáš tyhle šaty? Vypadáš v nich oplácaně,“ řekl jednou. Nebo když se nadšeně podělila o svůj názor. Pavel ji odbyl s tím, že jsou její názory naivní a měla by se raději zeptat jeho. Tyhle komentáře ji postupně začaly ubíjet. Cítila se méněcenná a začala pochybovat o svých rozhodnutích.

Dalším projevem nedostatku respektu bylo Pavlovo ignorování Veroničiných pocitů a potřeb. Když měla Veronika těžký den v práci a potřebovala se svěřit, Pavel ji často přerušoval a otočil rozhovor k sobě.

„To jo, ale nedovedeš si představit, co jsem musel dneska zvládnout já,“ říkal. Veronika se cítila nepochopená a její potřeby byly opomíjeny. Postupem času ztratila chuť se s čímkoli svěřovat.

Jednou z nejhorších zkušeností bylo, když Pavel začal Veroniku ponižovat před společnými přáteli. Na jedné společné večeři se Pavel rozhodl udělat si z ní legraci. „Veronika si ani neumí objednat víno, rozlišuje ho jen podle barvy. A úplně nejradši by si do něj nalila kolu.“

Smál se a s podobnými vtípky na její účet pokračoval i po zbytek večera. Žertoval o její práci, výplatě, zálibách, účesu, zatímco Veronika seděla se zrudlým obličejem a cítila se ponížená. Tento zážitek ji hluboce ranil a uvědomila si, že toto chování není normální. Rozhodla se, že je potřeba něco změnit.

Co dělat, když chybí respekt?

Respekt je základním kamenem zdravého a vyrovnaného vztahu. Bez něj se vztah může stát toxickým a destruktivním. Respekt nám dává pocit bezpečí a důvěry, umožňuje nám být sami sebou a růst jako jednotlivci i jako pár. Když chybí respekt, začínáme o sobě pochybovat a naše sebevědomí klesá.

Pokud se ocitáte v podobné situaci jako Veronika, je důležité jednat. Prvním krokem je uvědomit si, že chování vašeho partnera není normální ani přijatelné. Pokuste se otevřeně a klidně mluvit se svým partnerem o tom, jak se cítíte.

Mluvte o tom, co cítíte, co potřebujete. Popisujte, jaké emoce ve vás chování vašeho partnera vyvolává. Například: „Cítím se zraněná, když mě kritizuješ před ostatními.“ Nebo: „Když se takhle vyjadřuješ o tom, co mám na sobě, vnímám to tak, že si myslíš, že nemám vkus a stydíš se za mě.“

Je také důležité hledat podporu u přátel, rodiny nebo profesionála. Někdy může být obtížné vidět situaci objektivně. A tak je užitečné mít někoho, kdo vám poskytne podporu a radu. Ujasněte si, co jste ochotni tolerovat a co už ne. Hranice jsou důležité pro vaše vlastní duševní zdraví a pohodu.

Zasloužíte si být s někým, kdo vás bude respektovat a podporovat. Nedílnou součástí každého vztahu je totiž důvěra. A jak můžete důvěřovat někomu, kdo vás nerespektuje?

Každý z nás potřebuje a je hoden lásky a respektu. Pokud ve svém vztahu postrádáte úctu, nebojte se jednat. Pamatujte, že změna začíná u vás. Budujte svoji sílu a věřte ve svou hodnotu.

Všechna jména a reálie osob byly změněny s ohledem na soukromí zúčastněných.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz