Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Toxické vztahy: Když konflikty ničí lásku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Italská domácnost s bouřlivými hádkami je někdy považována za zábavnou a temperamentní, možná i trochu vzrušující. Když ale žijete v konfliktech každodenně, nastává otázka: Kdy se hádání stává toxickým?

Článek

Jako koučka se už několik let věnuji pomoci lidem, kteří se potýkají s různými výzvami ve svých vztazích.

Dnes bych se s vámi chtěla podělit o téma, které se bohužel objevuje často a může mít zásadní dopad na kvalitu našeho života – konflikty a špatná komunikace ve vztahu. Každý z nás si zaslouží lásku, respekt a porozumění. Ale bohužel to není vždy to, co ve vztahu dostáváme.

Zdravé hádky vs. toxické konflikty

Teď se pojďme podívat na ten zásadní rozdíl mezi běžnou, zdravou hádkou a toxickými konflikty. Ano, každý z nás se občas pohádá se svým partnerem. To je naprosto normální. Hádky mohou být dokonce zdravé, pokud vedou k řešení problémů a vyjasnění názorů.

Zdravé konflikty jsou většinou o konkrétním problému a oba partneři se upřímně snaží najít společné řešení. Jde o to, že se jeden druhého snažíme pochopit a respektujeme rozdílné názory.

Pak jsou tu ale toxické konflikty, které se opakují a nikdy se nevyřeší. Jsou plné obviňování, křiku a často se zvrtnou do osobních útoků. Představte si situaci mé klientky Jany, která pracuje jako grafička.

Byla neustále v konfliktu se svým partnerem Lukášem. Každá malá neshoda přerostla v obrovskou hádku, kde padala ostrá slova, nadávky a obvinění. Jana se cítila vyčerpaná a nešťastná.

Nedostatek komunikace: tichý zabiják vztahů

Jedním z hlavních problémů, které vedly k těmto konfliktům, byl nedostatek komunikace. Když se snažila otevřeně mluvit o svých pocitech a problémech, Lukáš ji často přerušil nebo odmítl poslouchat.

„Nemám čas na tvoje výmysly,“ říkal a Jana se cítila stále více ignorovaná. Nedostatek komunikace způsobil, že se problémy hromadily a napětí mezi nimi narůstalo.

Když se Jana pokusila sdílet své pocity, Lukáš často reagoval defenzivně a obviňoval ji z přehánění. „Vždycky děláš z komára velblouda,“ ušklíbal se. Jana se postupně začala uzavírat do sebe, což ještě více zhoršovalo jejich situaci. Místo toho, aby řešili své problémy společně, se každý z nich cítil osamocený ve svém boji.

Takže konflikty měly prostor gradovat. Najednou se přistihli, že používají v hádce výrazy, které by ještě před pár týdny považovali oba za neakceptovatelné. My dva společně proti nástrahám světa se změnilo na kdo s koho. Potřeba „vyhrát“ hádku byla silnější než láska.

Co dělat, když konflikty neustávají?

Časté konflikty a nedostatek komunikace mohou mít vážné následky na vaše duševní zdraví a pohodu. Neustálý stres z hádek může vést k úzkostem, depresím a dokonce k fyzickým zdravotním problémům.

Jana často trpěla nespavostí a žaludečními potížemi, nechutenstvím a nevolností, které byly přímým důsledkem neustálého stresu ve vztahu. Když nedokážete komunikovat se svým partnerem, začínáte pochybovat o sobě a ztrácíte sebevědomí a pevnou půdu pod nohama.

Pokud se ocitáte v podobné situaci, je důležité s tím něco dělat. Prvním krokem je uvědomit si, že časté vyhrocené konflikty nejsou normální ani zdravé. Snažte se otevřeně a klidně mluvit se svým partnerem o tom, jak se cítíte.

Použijte výroky začínající „já“. Například „Cítím se osaměle, když mě neposloucháš.“ Nebo „Hodně mě stresuje, když na mě zvyšuješ hlas.“ Může být užitečné a potřebné hledat podporu u přátel, rodiny nebo profesionála. Někdy jsme v situaci ponořeni tak hluboko, že už nejsme schopni vidět realitu. Nezaujatý pohled může velice pomoci.

Ujasněte si, co jste ochotni tolerovat a co už ne. Hranice jsou důležité pro vaše vlastní duševní zdraví a pohodu.

Jasně, že každý vztah má své problémy. Důležité ale je, jak se s nimi oba partneři vypořádají. Komunikace je klíčem ke zdravému vztahu a pokud se nedokážete domluvit, je to velký problém. Pokud ve svém vztahu postrádáte zdravou komunikaci a neustále se hádáte, je na čase jednat. Máte právo na štěstí a zdravý vztah.

Všechna jména a reálie byly upraveny pro zachování soukromí aktérů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz