Hlavní obsah

Že se po třicítce už nemůžu změnit? Mýty vs. fakta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Mysleli jste si někdy, že po třicítce už nelze mnoho změnit? Že mozek je plně vyvinutý a fixovaný. A nové věci se téměř nedají naučit? Proč je to nesmysl a co všechno ještě můžete změnit?

Článek

Věděli jste, že i po třicítce se můžete významně měnit a vyvíjet? Pokud vám připadá, že jste dosáhli vrcholu svého osobního růstu kolem třicátých narozenin, mám pro vás dobrou zprávu – není to pravda.

Nejen ze své koučovací práce vím, že mnoho lidí prochází hlubokými změnami v tomto životním období. A klidně i o dost později, než když jste právě na dortu sfoukli třicet svíček. Pojďme se podívat, jak a proč k těmto změnám dochází.

Změny osobnosti po třicítce? Ano, opravdu!

Jedna z největších chyb, které lidé dělají, je myslet si, že osobnost je pevně daná a neměnná. Naštěstí, výzkumy ukazují opak. Studie psychologa Dana P. McAdamse, uvedená v jeho knize "The Art and Science of Personality Development"(česky bohužel nevyšlo, přeložila bych jako "Umění a věda osobnostního rozvoje"), ukazuje, že i dospělí mohou zažívat zásadní změny ve svých osobnostních rysech. Například se můžeme stát extrovertnějšími, více otevřenými novým zkušenostem nebo naopak klidnějšími a introspektivnějšími.

Tyto změny jsou často výsledkem životních událostí, jako jsou změna zaměstnání, narození dětí nebo dokonce osobní krize. Víte, co je na tom nejlepší?

Tyto změny mohou být pozitivní a obohacující. Není to o tom, že bychom ztratili svou identitu. Ale spíše o tom, že se naše osobnost může vyvíjet a růst společně s našimi zkušenostmi a okolnostmi.

Životní návyky: Jak se měníme s věkem

Další oblastí, kde dochází k významným změnám po celý život, jsou naše životní návyky. Podle knihy „Atomové návyky“ od Jamese Cleara se naše návyky mohou měnit a adaptovat v závislosti na našich prioritách a životních podmínkách.

V mládí můžeme být více zaměření na kariéru a společenský život, zatímco později se často více soustředíme na zdraví, rodinu a vnitřní pohodu.

Tato změna priorit může vést k vytvoření nových návyků, jako je pravidelné cvičení, zdravější stravování nebo větší důraz na kvalitní spánek. Jsem přesvědčená, že i malá změna v našich každodenních návycích může mít velký dopad na naši celkovou spokojenost a kvalitu života.

Například začít den s krátkou meditací nebo procházkou může přinést klid a jasnost mysli, které nám pomohou lépe čelit výzvám každodenního života.

Změny ve vztazích: Učení se být lepším partnerem

Nemůžu opomenout ani změny ve vztazích, které přicházejí s postupujícím věkem. Na základě své praxe vím, že lidé často začínají více reflektovat na své mezilidské vztahy a snaží se stát lepšími partnery, přáteli a rodiči.

Kniha „Sedm principů spokojeného manželství“ od Johna Gottmana ukazuje, že učení se a aplikace nových komunikačních dovedností může zásadně změnit dynamiku našich vztahů.

Mnoho z nás se po třicítce učí být více empatičtí a trpěliví. To může znamenat, že začneme více naslouchat našim partnerům, hledáme kompromisy a vědomě se snažíme budovat hlubší a stabilnější vztahy.

Je to proces, který vyžaduje čas a úsilí, ale výsledky mohou být úžasné. Viděla jsem, jak páry, které se rozhodnou investovat do svého vztahu, mohou zažívat novou úroveň intimity a porozumění.

Nikdy není pozdě na změnu

Takže pokud máte pocit, že po třicítce jste už hotoví lidé a už nemůžete změnit, zkuste se nad tím zamyslet. Změny, které přicházejí s věkem, mohou být neuvěřitelně obohacující a mohou nám pomoci stát se lepšími verzemi sebe sama.

Ať už se jedná o změny v osobnosti, životních návycích nebo ve vztazích. Věřím, že každý z nás má schopnost růst a vyvíjet se po celý život. A to je něco, co stojí za to oslavit. Přestaňme se vymlouvat, že jsme už takoví a nemůžeme se změnit. Můžeme, pokud to opravdu chceme.

Odkazy na literaturu:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz