Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lidé, kteří propadli hazardu, se často jako závislí nevnímají. Pomoc vyhledají, až když je pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Podané ruce

V Terapeutickém centru v Brně pomáhají lidem řešit hazardní hraní a dluhy. „Problém je, že si lidé sami neuvědomují, že mají problém s hraním, pak řeší rozpadající se vztahy,“ říká vedoucí Centra komplexní péče a psychoterapeutka Anna Rejmanová.

Článek

Terapeutickém centrum v Jihomoravském kraji nabízí podporu a pomoc lidem, kteří se potýkají jak se závislostí na alkoholu, lécích a dalších substancích, tak s hazardem. Nejvíce lidí řeší sportovní sázení online, v menší míře pak i další závislosti – například na pornografii nebo online nakupování. „Na velké dluhy ze sázení si klienti už nejsou schopni vydělat běžným zaměstnáním a další sázení často vede k prohlubování dluhů. Cítí se v pasti a neví, jak dál. V této fázi nás pak většinou kontaktují,“ řekla Anna Rejmanová. Kromě terapeutických sezení a psychologického poradenství nabízí centrum i poradenství v oblasti dluhů, o které se stará finanční a dluhová poradkyně.

Počet lidí, kteří využívají služby centra, každý rok roste. Nejčastějšími klienty, kteří řeší hazard, jsou muži kolem 35 let, výjimkou ale nejsou ani ženy, jejichž počet stoupá. Loni v centru vyhledalo podporu 175 klientů, kteří řešili téma hazardu, až už to byli přímo lidé, co sázeli, nebo jejich blízcí – partneři nebo další rodinní příslušníci. Vliv na nárůst klientů v posledních letech měla mimo jiné i pandemie a například s ní související ztráta zaměstnání. Lidé nebyli dál schopní splácet své dluhy, a proto vyhledali pomoc.

Lidé, kteří rizikově sází, to často skrývají před svými blízkými, a mnohdy si ani neuvědomují, že mají problém. Často se nevnímají jako závislí, ve většině oblastí života normálně fungují. Trvá tak déle, než vyhledají pomoc. Do centra se většinou dostanou, až když mají velké dluhy a situace v rodině se vyhrotí. Lidé, co sází, si často chtějí vyřešit svoji situaci sami, tají ji před rodinou a sami jsou pak pod velkým tlakem, který může vyústit až ve fyzické a psychické potíže, jako jsou nespavost, deprese, úzkosti, nebo se třeba potýkají i s myšlenkami na sebevraždu.

„Blízcí o jejich problému často nemají tušení. Někdy ví, že se něco děje, ale přičítají to stresu v zaměstnání, nebo si myslí, že jejich partner někoho má, protože chodí později z práce a hodně času tráví na telefonu. Často se o šíři celého problému dozví tak, že třeba začnou mizet peníze ze společného účtu nebo dorazí upomínka ke splátce,“ vysvětluje Rejmanová.

Na první konzultaci v Centru komplexní péče pracovníci s klientem zmapují jeho situaci, seznámí ho s nabídkou dostupných služeb a společně pracují na tom, aby se klient mohl co nejdříve vrátit do normálního života. Nejpalčivější bývá pro klienty téma dluhů a narušení důvěry v blízkých vztazích. Na konzultacích se samozřejmě věnuje prostor i tomu, jak to zařídit, aby mohli klienti od hraní dlouhodobě abstinovat, v případě, že se pro to rozhodnou. „Bavíme se například o zapsání do Rejstříku osob vyloučených z hazardního hraní, který funguje od roku 2020. Spousta našich klientů ho využívá a vnímají to jako velkou podporu,“ řekla Rejmanová.

Někdy bývá tématem konzultací i kontrolované hraní. Detailnější informace k tomuto tématu mohou lidé najít například na webu Naberte kurz.

„S lidmi, kteří problémově sází, na konzultacích ze začátku častěji řešíme finanční témata a spíše se jedná o poradenství. Na konzultacích je ale prostor na oslovení témat, jako je návrat důvěry do vztahů, práce se stresem a únavou nebo jak trávit volný čas. Klienti oceňují i možnost docházení do podpůrné skupiny pro abstinující hráče. Tam mohou sdílet své zkušenosti s lidmi, co prožili něco podobného.“ uvedla Rejmanová.

Tento týden je věnován zodpovědnému hraní, do kterého toto téma spadá. Jeho součástí je také prevence rizikového a problémového hraní a sázení. „Člověk by neměl hraní a sázení vnímat jako zaměstnání a spoléhat na něj jako na možnost, jak vydělat peníze. Jestli při hraní zažíváte pocity viny a výčitky, je to signál, že už to nemusí být jen nevinný koníček. Když chce hrát člověk zodpovědně, měl by mít stanovený limit na částku, kterou chce do hraní vložit. Také by si měl všímat, jestli mu hraní nezabírá příliš mnoho času, které by mohl třeba věnovat něčemu jinému. A jestli už třeba jste v situaci, kdy řešíte dluhy ze sázení, nebuďte na to sami. Svěřte se se situací někomu, komu důvěřujete, nebo se třeba můžete objednat k nám na konzultaci – je to možné i anonymně,“ dodala Rejmanová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz