Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podezřelá úmrtí v Rusku: Putin se svých oponentů zbavuje stejně jako Stalin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Evgeny Feldman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj je dalším z oponentů Putina, kterého potkala „nešťastná náhoda“. Za těmito náhodami se ale skrývá promyšlený státní terorismus. Jde o návrat do časů stalinismu.

Článek

Stavět se proti vládnoucímu ruskému režimu chce velkou dávku odvahy. Opoziční aktivity totiž nedopadají dobře a pravděpodobnost, že se vám přihodí nějaká nepříjemnost v takovém případě rapidně stoupá. Je pak dost možné, že se otrávíte, přejede vás auto, vypadnete z okna a nebo spácháte sebevraždu. Na první pohled nepříjemné náhody, ve skutečnosti většinou promyšlené atentáty.

Navalnyj údajně zemřel při procházce

Nejnověji na kritiku Putina doplatil i politik Alexej Navalnyj, který našel smrt ve vězení. Odpykával si trest v trestanecké kolonii Poljarnyj volk, kde měl při procházce zkolabovat a zemřít. Podezřelé byly i tajnosti kolem těla Navalného, které se v jednu chvíli dokonce ztratilo.

Foto: Michał Siergiejevicz, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Navalnyj během pochodu v Moskvě na památku zavražděného opozičního politika Borise Němcova

Náhoda, nebo promyšlený atentát?

V Rusku je běžné, že podobné náhody potkávají nezávislé novináře, opoziční politiky nebo nepohodlné podnikatele. Všechny tyto náhody však mívají zajímavou spojitost. Pokaždé se jedná o osoby, které jsou nepohodlné ruskému režimu diktátora Vladimira Putina nebo jemu spřízněným oligarchům. Podobné nešťastné náhody mají v Rusku dlouhou tradici, která sahá až do dávných časů SSSR. Své by o tom mohl vyprávět i Jan Masaryk. Ten v roce 1948 náhodou vypadl z okna své kanceláře a pravou příčinu smrti se už nikdy nepodařilo vyšetřit. Je ovšem s podivem, že tyto stalinistické praktiky přežívají v Rusku dosud.

Podezřelá úmrtí z minulosti

Velké otazníky vzbudila smrt velitele Vagnerovců Jevgenije Prigožina. Jeho ozbrojenci v červnu minulého roku pochodovali na Moskvu. Pod Putinem se v tu chvíli silně zakymácela židle, ale tyto události nakonec dokázal vyřešit. S Prigožinem se dva měsíce na to zřítilo letadlo a zemřel.

Nedávno zemřel vazbě v ruském Rostově na Donu za podezřelých okolností také aktivista Anatolij Berezikov. Ve městě vyvěšoval plakáty mírové iniciativy s názvem Chci žít, která umožňuje ruským vojákům vzdát se do zajetí. Oficiálně představitelé věznice prohlásili, že spáchal sebevraždu.

Již dříve zemřel na otravu radioaktivním poloniem 210 bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko. Jako agent pracoval Litviněnko nejdříve pro SSSR a poté pro Rusko, později začal kritizovat vedení země i poměry v rozvědce. V roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6. Radioaktivní látku mu údajně ruští agenti přimíchali do čaje na schůzce.

Několik dalších nepohodlných osob bylo také zastřeleno. Například odborník na lidská práva Nikolaj Girenko, nepohodlný politik Boris Němcov nebo novinářka Anna Politkovská. Ta předtím přežila atentát otráveným čajem, kdy mělo jít podle příznaků o známý novičok. Tímto toxinem otrávili ruští agenti i dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Foto: NoJin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Slavnostní odhalení ulice Anny Politkovské v Praze

Za velmi podezřelých okolností zemřela i řada ruských podnikatelů, kteří se v nedobrém rozešli s ruským vládnoucím režimem.

Andrej Krukovskij - manažer lyžařského střediska Estosadok Krasnaja Poljana ve vlastnictví Gazpromu, údajně „spadl z útesu“ na vycházce.

Alexander Subbotin - člen představenstva ve společnosti Lukoil, údajně zemřel na infarkt, ve hře mohl být takzvaný ropuší jed.

Dan Rapoport - podnikatel, kritik Vladimira Putina. Údajně zemřel po pádu ze svého bytu.

A známe mnoho dalších velmi podobných případů úmrtí. Například Ravil Maganov - údajně hospitalizován pro srdeční problémy a deprese, poté „vypadl z okna“. Anatolij Geraščenko - pád ze schodů. A nebo také Pavel Antov - pád z okna nebo střechy hotelu.

Na jednu zemi až příliš mnoho náhod

Rusko je sice obrovská země, ale tolik nešťastných náhod se politikům, novinářům a jiným nepohodlným osobám neděje snad nikde jinde na světě. Zlí jazykové tvrdí, že Navalnyj nezemřel po pádu z okna, oblíbeným stalinistickým krytím atentátu, protože v inkriminované věznici nebyla žádná vysoká budova. A tak museli agenti FSB vymyslet jiný příběh.

Jaká však byla opravdová příčina smrti Navalného se zřejmě nikdy nedozvíme. Tedy alespoň dokud bude Rusku vládnout prezident Putin. Výsledek příští prezidentské volby má sice asi pevně v rukou, ale kdo ví. Třeba tohoto diktátora zodpovědného za smrt stovek tisíc lidí dostihne podobná náhoda, jako jeho oponenty. To by nakonec v Rusku nebylo nic neobvyklého. Právě náhodná úmrtí tam jsou oblíbeným způsobem vyřizování účtů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz