Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tak makáte, nebo ne? Líní dělníci ve výkopech a na rozestavěné dálnici D3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Pozastavuji se nad pracovním nasazením, za které bych se sama vážně styděla. Stydí se i dotyční pracovníci nebo si budou dál vesele klábosit nad poctivcem, který si nenechá platit jen za poflakování?

Článek

Před týdnem jsem po práci procházela ulicí lemovanou rozkopanými chodníky. Dlažební kostky na hromadách, jámy odhalující trubky a kupodivu zástup dělníků. Dva v jámě a šest přihlížejících. Opodál jeden v jámě, dalších pět postávajících a vesele blábolících. Měla jsem chuť si pro sebe udělat fotku, jako důkaz svého vidění. A nezdálo se mi to, navíc jsem tento jev jsem neviděla poprvé.

Nedávno v pracovní dny jsme přihlíželi podobnému scénáři na trase Praha - Jižní Čechy. Věčně rozestavěná dálnice D3 přitahovala naše pohledy pro malé laické zhodnocení pokročilosti této stavby. Dojmy nezanechaly pozitivní stopy. Pohled je tristní. Do přírody a krajiny zasahující pracovní stroje, haldy zeminy, rozježděná místa, návozy stavebních materiálů, pracovní buňky dělníků a dělníci převážně nikde. Avšak nutno dodat, že drobné rozestavěné úseky na sebe nenavazují: kilometry nic, dalších pár kilometrů rozestavěná část, následně zase žádná stavba a dalších pak pár kilometrů rozježděné krajiny, … Na pár místech se přeci jen pracovalo, a často právě v duchu jeden hází lopatou a další nad ním stojí. Práce, jak na kostele a někdo má čas v práci jen stát a koukat, jak druhý dře? Jsem jen ženská, na stavbě dálnice, výkopových pracích či opravách vodovodních rozvodů jsem nikdy nedělala. Ale čistě z laického pohledu obyčejného pracujícího člověka praktika i šetrného hospodáře bych obrázek nepracujících dělníků přirovnala k marnivosti a marnosti.

Zajímá mě, proč máme být svědky nečinně postávajících pracovníků na některých stavbách? Proč denně vídáme rozestavěná místa, kde se utápí milióny nebo miliardy peněz, ničí příroda, ráz krajiny a dlouhodobě také kvalita žití lidí v blízkosti těchto míst? Ano, pokud se někdy konkrétně stavba této dálnice dokončí, samozřejmě přinese zkvalitnění dopravy daného dopravního úseku. Jen, jestli vážně někdy k dostavbě této dálnice dojde. Z pohledu laika mi způsob prací připomíná pomíchaná a poztrácená puzzle, která do sebe nikdy nezapadnou.

Na druhé straně se setkáváme s developerskými projekty zastavující poslední zelené a volné plochy, které rostou, jak houby po dešti. Tady se stáváme svědky bleskové realizace stavby, což pro stávající občany staré zástavby nepřináší ani malé potěšení. Potíže spojené s umísťováním dětí do školek a škol, s parkováním nebo nedostatkem zeleně nejsou ničím výjimečným. Na těchto projektech však vidíme, že lze stavbu zvládnout velmi rychle. A kromě velkých komerčních projektů máme i my jednotlivci osobní zkušenosti s vlastními neméně náročnými projekty. Stavbou vlastního domu, úpravami nebo rekonstrukcí bytu a dokážeme velké věci. Současně dokazujeme, že když se chce, tak to jde a někdy i dost svižně. Rozhodně se totiž nečinně neopíráme o lopaty a nepřihlížíme práci jednoho pracanta. Sami přidáváme ruku k dílu a budujeme vlastní projekt, vlastní bydlení.

Dělníci u výkopu, které jsem viděla, ti na dálnici nebo i jiní, které jsem kdy ve svém životě zahlédla. Nechci jim nějakými svými názory odpírat volnou chvilku, pauzu na svačinu či oběd, ale toto se rozhodně v daných případech nedělo. Samozřejmě se jistě najdou i schopní pracovníci na těchto stavbách a rozhodně nehodlám házet všechny do jednoho pytle. Avšak zásadní problémy shledávám ve špatné organizaci práce, nedostatečné kontrole a řízení stavby, v demotivovaných nebo nekvalitních pracovnících, prapodivném plánování postupů prací a nedostatečným postihům za nedodržení včasného plnění.

Zítra mi zvědavost nedá a půjdu cestou z práce omrknout stav ulice s rozkopanými chodníky. Třeba mě tentokrát tempo prací, pracovní nasazení dělníků a jejich stoprocentní zapojení do činností mile překvapí. Přála bych si to. Nerada se do něčeho mísím, ale nemám ráda lenost, nečinnost a nespravedlnost. A pokud zas zítra uvidím pár makajících mezi dalšími mnoha postávajícími, asi se již neudržím a pánů se zeptám, jestli náhodou nečekají na vlak nebo až přiletí ufo.

Anketa

Také vídáte nepracující dělníky nebo stavby bez dělníků?
Ano, velmi často
90,4 %
Ano, občas
4,1 %
Ne
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5262 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dálnice D3

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz