Hlavní obsah

Dezinformace vnucují lidem iracionální pocity, že chudnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pokrokový euroobčan

Dezinformace nemají vliv jen na nesprávné vnímání politické a ekonomické situace, ale mají devastující vliv i na vnitřní pocity jedinců, kteří jim podléhají.

Článek

Že je vliv dezinformátorů nebezpečný a ohrožuje naše začlenění ve vyspělých demokratických západních strukturách, na tom se shodneme všichni, kdo stojíme na straně svobody, liberální demokracie a morálních hodnot.

Ještě pustošivější jsou však následky, které dezinformace zanechávají v samotném nitru jedinců, kteří dezinformacím podléhají. Šíření dezinformačních narativů má totiž vliv i na vnitřní pocity těchto jedinců. Přestože jsou tyto pocity v absolutním rozporu s objektivními skutečnostmi.

Jedině vlivem dezinformací se může stát, že v době, kdy jsme součástí tak silného celku, jako je Evropské unie, která se těší respektu po celém světě a rozšiřuje svůj ekonomický vliv v globálním měřítku, je schopno 58 % Čechů a Češek říci, že se obávají chudoby či neúnosného snížení životní úrovně.

Foto: Pokrokový euroobčan

Životní úroveň

Jedině vlivem dezinformací se může stát, že v době, kdy máme nejlepší vládu za dobu existence Československa a České republiky, může 81 % obyvatel odpovědět, že se vláda dostatečně nesnaží, aby zabránila nárůstu chudoby.

Foto: Pokrokový euroobčan

Vláda ČR

Jedině vlivem dezinformací se může stát, že v době, kdy je kvůli vlivu klimatické katastrofy nutné hledat cesty k úsporám energií, vnímá nutnost uskromnění se v jejich spotřebě negativně 78 % obyvatel ČR.

Foto: Pokrokový euroobčan

Energie

A co je nejhorší, dezinformacím o snížení životní úrovně se obávají dokonce i dobře zajištěné osoby.

Jak s tím bojovat? Jednoduše. Pojďme šíření dezinformací o vyfabulované hrozbě snížení životní úrovně tvrdě a efektivně trestat. Možná, že se budeme muset v zájmu ochrany klimatu trochu uskromnit, ale to není důvod k tomu, abychom dovolili šířit negativního informačního pole směrem k naší budoucnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz