Hlavní obsah
Umění a zábava

Diskriminace platících kartou musí skončit. Zrušme hotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Skandální diskriminační chování některých prodejců vůči těm, kteří by chtěli platit bankovní kartou, se oprávněně stává terčem kritiky. Co s tím můžeme dělat?

Článek

Používání bankovní karty či smartphonů při placení je moderním způsobem úhrady našich nákupů. Je i znakem určitého společenského postavení a přístupu k životu a celkově k budoucnosti. Člověk využívající moderní technologie je, pokud jde o přístup k určitým hodnotám a modernímu myšlení, dozajista na trochu vyšším stupni než někdo, kdo v rukou žmoulá bankovky.

Těžko říci, zda za to může prostá závist či pomsta, ale právě lidé ze společensky odpovědné části naší společnosti čelí v současné době v mnoha provozovnách diskriminaci, neboť mnozí prodejci se rozhodli přijímat pouze platby v hotovosti. Čímž je diskriminován nejen ten, kdo chce platit kartou, ale též banky a celý bankovní systém. Ale aby náš společenský systém mohl fungovat, byl udržitelný a měl zajištěnou ochranu před těmi, kteří by ho chtěli narušovat, je důležité, aby banky měly zajištěný pravidelný příjem, který nebude ohrožován výkyvy společenských nálad.

Rovnice, před jejímž vyřešením stojíme, je jednoduchá. Buď budeme tolerovat anarchistické manýry prodejců i nakupujících a ohrožovat systém, na kterém stojí naše společenské zřízení, anebo budeme výsady naší liberální demokracie bránit a všechny pokusy o její rozvracení zastavíme už v zárodku.

Pokud chceme, aby naše demokracie byla stabilní a měla zajištěnou finanční jistotu nejen ze strany státu, ale i bankovního sektoru, je třeba se jednou provždy vypořádat s platbami v hotovosti a poslat je tam, kam už dávno patří. Na smetiště dějin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz