Hlavní obsah
Názory a úvahy

Facebook a nedostatečný boj proti rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pokrokový euroobčan

Dnešní úvaha je nejen o rasismu, ale též o tom, zda kromě příspěvků na internetu není načase konečně začít trestně postihovat i nevhodné lajky.

Článek

Často vás tady seznamuji se svými názory, ale dnes bych chtěl znát ten váš. Všichni se jistě shodneme na tom, že rasismus je zlo, které by mělo být vymýceno z naší společnosti a nositelé rasistických názorů by měli být na samém dně společenského žebříčku.

Facebook se nás před rasismem snaží chránit. Na obrázku vidíte, že pod tímto nechutným příspěvkem jsou dva rasistické komentáře, facebook zobrazuje ale pouze jeden. To je dozajista správné a o tom diskusi vést nemusíme.

Mě ale spíše zajímá opatření, které facebook zaujal k lajkům. Příspěvek olajkovalo 8 nechutných rasistů, ale facebook informuje, že příspěvek nasbíral jen 3 lajky. Tomuto opatření rozumím u diskusí. Tam se shodneme, že není žádoucí, aby příspěvky, které obsahují názory v rozporu s evropskými hodnotami, byly zobrazovány jako populární. A je jistě správné, že facebook pracuje s diskusemi tak, aby jako populární byly zobrazovány příspěvky, které vychovávají občany k žádoucímu myšlení a k hodnotám, které v naší společnosti chceme. Zkrátka názory, u kterých je žádoucí, aby je veřejnost následovala a osvojila si je.

Zde jsem však na vážkách. Jestliže facebook snižuje zobrazování počtu lajků u rasistických příspěvků, veřejnost může dojít k závěru, že náš problém s rasismem je mnohem menší, než jakým je ve skutečnosti. A to je něco, s čím se nemohu smířit, neboť bojovat proti rasismu a xenofobii by mělo mít minimálně stejnou prioritu jako boj proti klimatické změně a dalším problémům, které dnes každého z nás tíží v každodenním životě nejvíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz