Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak je to skutečně s důvěrou občanů k Petru Fialovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Důvěra k politikům je věc vrtkavá. Rozhodně to ale není něco, co by se dalo kondenzovat do pofidérních statistik a grafů.

Článek

Především dezinformační média šíří v posledních měsících narativ, že se Petr Fiala a celá jeho vláda těší nejnižší důvěře v historii napříč desetiletími. Skutečnost je taková, že některé statistiky skutečně mohou na první pohled působit tímto dojmem, ale při hlubším zamyšlení musíme nutně dojít k závěru, že věc není taková, jak se při povrchním přelétnutí výsledných dat může zdát.

Statistika je hra s čísly. Bez ohledu na to, že každé z těch čísel může mít úplně jinou kvalitu. Zkrátka se počítají procenta a průměry a dojde se k nějakému výsledku. Dá se říci, že statistika nakládá s kvantitou, ale vůbec se nezabývá kvalitou vstupních dat.

Jak je to tedy s důvěrou v Petra Fialu doopravdy? Faktem je, že Petr Fiala je úspěšným politikem a státníkem. Jeho kroky však dokáže ocenit jen určitá část společnosti. Zároveň jde o tu část společnosti, která se může pochlubit kvalitním humanitním vzděláním nebo nejrůznějšími uměleckými talenty. Nechci se ohánět pojmem „tuzemská elita“, ale rozhodně jde o lidi, jejichž názoru bychom měli přikládat váhu. To však statistika nijak nezohledňuje a anketní hlasy těchto lidí mají pro výpočty stejnou hodnotu jako kupříkladu láteření méně vzdělaného spoluobčana z venkova, kterému se zrovna nedaří a který má tendence podléhat dezinformacím.

V jedné písni se zpívá, že statistika má cenné údaje. V některých případech to však neplatí, a to tehdy, když je statistik líný zahrnout do svých vzorců i koeficient násobící kvalitu názoru určitých respondentů. Přitom nejde o složitou matematickou operaci. Statistické výstupy sice obsahují dovětek, jak odpovídaly jednotlivé společenské vrstvy podle věku a vzdělání, ale do celkového číselného či grafického výsledku nejsou tyto informace nijak zahrnovány.

Pokud statistika nedokáže pracovat se sofistikovanými nástroji, které dokáží kvalitu jednotlivých názorů zohlednit, pak je na místě se ptát, zda dává vůbec nějaký smysl povolovat zveřejňování statistických výstupů. Průzkum mapující důvěru k našemu premiérovi a naší vládě nám totiž neřekne nic o skutečné kvalitě jejich práce.

Články zabývající se důvěrou ve vládu Petra Fialy:

SeznamZprávy

CNN Prima

Novinky.cz

Česká televize

TN.Nova

Deník

Blesk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz