Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je demokracie zločinem proti menšinám?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pokrokový euroobčan

Názory mého dobrého přítele Josefa bývají provokativní, neotřelé, rebelské, ale nezřídka i inspirativní.

Článek

Můj dnešní článek bude stručný, jeho jedinou ambicí vlastně je seznámit vás s citátem mého dobrého přítele Josefa Cholévky, který můžete vidět v mé tradiční modrožluté grafice. Josef dokázal v duchu nejlepších tradic Karla Havlíčka Borovského vyjádřit aktuální problémy demokracie v jedné myšlence.

Ano, i demokracie má své nedostatky. Vedle toho, že dává bezmezný prostor i těm, kteří ji podkopávají, je jejím zásadním nedostatkem právě to, že většina dostává do ruky nástroj, jak utlačovat menšinu. Josefův výrok tak rozhodně nelze chápat tak, že útočí na podstatu naší civilizace, kterou demokracie dlouho byla. Právě naopak, on vybízí k úvahám, jak celý systém zdokonalit, povýšit jej a udělat z něj něco jiného, lepšího, dokonalejšího a lépe plnícího požadavky neustále se vyvíjejícího světa.

Otázkou zůstává, jak to řešit. Jak dosáhnout toho, aby demokracie přestala být tyranií na menšinách? Přitom řešení se zdá být jednoduché. Pokud bychom přenesli rozhodování z většiny na menšinu, byl by tento problém do značné míry zcela vyřešen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz