Hlavní obsah

Komise pro schvalování uměleckých produkcí - dodatek k článku z 30.1.2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Můj článek, ve kterém jsem navrhoval zřízení komise, která by schvalovala repertoár veřejně vystupujících umělců, vyvolal řadu reakcí. Proto jsem se rozhodl sepsat tento dodatek, se kterým mi pomohli diskutující na mém facebookovém profilu.

Článek

Je patrné, že mnozí čtenáři špatně porozuměli mému článku z 30.1.2023, proto bych rád svou myšlenku upřesnil. Rozhodně zde nenavrhuji žádnou cenzuru ani snahu o omezování či buzeraci umělců. Jde především o službu pro ně. Umělec je člověk, který ne vždy dokáže racionálně domyslet všechny důsledky svého veřejného působení. Může jít o myšlenku, kterou ani nemyslí zle, ale u koncových konzumentů může vyvolat negativní reakci, v horších případech i veřejnou aktivitu, např. výzvu k bojkotu umělce či přímo trestní oznámení.

A právě před neuváženou produkcí, která může v konečném důsledku umělci zničit kariéru, jej chceme ochránit. Nemám teď na mysli vyloženě závadové umělce typu Jarka Nohavici, skupiny Ortel a dalších. Ale pamatujete na kauzu Marka Ztraceného? Ten je jistě celkově dobrým vzorem pro naši mládež, a to jak svým životem, tak svou tvorbou. Ale když poprvé vyhrál Zlatého slavíka, vyšlo najevo, že v mládí udělal dost závadnou píseň o znásilnění. Kdyby mu tehdy komise, jejíž zřízení navrhuji, vysvětlila, že takovou píseň zveřejnit nemůže, ušetřilo by mu to mnoho starostí a dnes by byl jistě rád, že taková komise existovala. Závadné texty z minulosti můžeme najít i u tak pokrokového umělce, jako je David Koller a jeho skupina Lucie. A o skupině Kabát snad ani mluvit nemusíme, tam je těch hříchů vrchovatě.

Nevidím nic špatného na tom, když zkušení a prověření umělci pomohou těm mladším a méně zkušeným s tvorbou a úpravou textů.

A všem, kteří se snaží šířit zbytečnou paniku a mluví o cenzuře, bych vzkázal, že ten, kdo neprovozuje závadové umění se závadovými texty, ten se opravdu vůbec ničeho obávat nemusí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz