Hlavní obsah
Finance

Koruna výkonnější evropskou měnou než euro? O důvod více euro přijmout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Média přinesla zprávu, že koruna je po švýcarském franku druhou nejvýkonnější evropskou měnou. Znamená to, že je správné, že jsme stále euro nepřijali? Nikoliv.

Článek

Především je třeba si uvědomit, že evropská integrace tady není od toho, aby si každý hrál na vlastním písečku a trumfoval se s ostatními zeměmi. Evropská unie existuje proto, abychom všichni táhli za jeden provaz a šli společnou cestou, ne aby se někdo snažil bít se v prsa, že v něčem předhonil ostatní.

Společná měna by právě takové chování eliminovala. Euro je silně poškozeno právě tím, že si některé státy udržují výkonnější měnu, místo aby svou výkonnost daly do společných služeb celé Evropské unie. Ta by pak mohla ještě více těžit z existence společné měny, z čehož bychom ve výsledku měli prospěch všichni.

Výkonnost české měny tak není důkazem toho, že by z ní Česká republika těžila. Ale naopak je důkazem naší malosti, omezenosti a sobectví. O důvod více, proč se konečně připojit ke společné evropské měně a neodkladně přijmout euro.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz