Hlavní obsah
Názory a úvahy

Olympijská kolekce od návrháře Jana Černého je patrně nejlepší v historii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Módní návrhář Jan Černý představil nástupovou olympijskou kolekci, ve které se představí naši sportovci na olympijských hrách v Paříži. Dle mého názoru jde o nejlepší kolekci v historii.

Článek

Český olympijský výbor oslovil při této příležitosti návrháře, jehož talent je nezpochybnitelný a oděvy, které v minulosti navrhoval, ohromí na první pohled svou krásou a zřejmě se najde jen velmi málo lidí, co by neměli chuť si něco z jeho oděvů hned obléci. Ostatně, posuďte sami:

Komu osobnost tohoto talentovaného návrháře nebyla dosud známa, ten byl jistě ohromen překrásnou kolekcí, kterou na sobě budou mít při slavnostním nástupu naši olympionici. Tyto kolekce si můžete prohlédnout zde:

Již samotný styl a střih oděvů dává jasně najevo, že hodnotou, která by měla během olympiády spojovat celý svět, je rovnost. Oblečení nijak nezdůrazňuje postavy sportovců a jejich fyzickou dřinu. Nepovyšuje toxicky maskulinního jedince nad jeho spoluobčana, kterému nebylo naděleno tolik fyzické síly. Střih oblečení je natolik civilní, že si v něm dokážeme představit takřka kohokoliv. Babičku jdoucí na nákup, tetičku, která jde vynést odpad, zaměstnance ve výrobním provozu, rozervaného studenta nacházejícího smysl života v aktivismu nebo prostě člověka, který se chystá natřít starý plot. Střih a styl oblečení nepovyšuje sport nad běžné činnosti denní rutiny. I člověk nakupující oblečení ve zlevněnkách a obchodech přidružených k hypermarketům se tak může se sportovci cítit být na jedné lodi.

Poselství je cítit i z práce s národními barvami. Ty nejsou u nového oblečení dominantní a symbolizují tak, že olympiáda je především babylonem, kde se setkává celý svět. Jan Černý vysílá do světa signál, že jdeme sice zápolit pod vlajkami států, ale zároveň, že jsme všichni stejní a že bychom možná to sektorované fandění výhradně „svým“ sportovcům měli opustit a měli fandit všem, třeba i reprezentantům jiných kultur, které zatím tak málo poznáváme. Takřka geniální je doplnění národních barev o krásnou hráškovou zelenou, která neutralizuje onen vypjatý nacionalismus, který je při hromadném fandění stále onou kyselinou rozežírající mezinárodní bratrství. Můžeme být hrdí, že právě my, Češi, jdeme v čele snahy toto sportovní zápolení odnacionalizovat.

V neposlední řadě bych chtěl vyzdvihnout samotnou prezentaci kolekce, kdy byl jako model zvolen i muž tmavší pleti. Když se podíváme na právě probíhající Mistrovství Evropy ve fotbale, vidíme veliké úspěchy multikulturních týmů, na které mohou být kupříkladu ve Francii všichni občané velice hrdí. Jan Černý nám tak vysílá vzkaz, abychom se otevřeli lidem jiných kultur, abychom je přijali do naší země. Jinak nám ujede vlak a naše reprezentace napříč sportovními odvětvími nebudou úspěšné.

Jistě by se našla i spousta jiných detailů, díky kterým můžeme kolekci Jana Černého považovat za nejlepší v historii, ale to by mohl být tento článek nekonečný. Ostatně, můžete se o své dojmy podělit v diskusi.

Další články o letošní olympijské kolekci:

Můžeme se podívat i dále do historie, jak se olympijská kolekce léty vyvíjela:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz